Eltávolították a Sztálint ábrázoló ikont a tbiliszi Szentháromság Katedrálisból

külföld
január 18., 20:39

A grúz ortodox egyház eltávolíttatott egy Sztálint ábrázoló ikont a tbiliszi Szentháromság Katedrálisból. Döntésüket azzal indokolták, hogy csak olyan ikonokat helyezhetnek el a templomokban, amik megtörtént eseményeket ábrázolnak.

Ezen az ikonon viszont a Moszkvai Szent Matrónával szerepelt együtt Sztálin, a szent asszony éppen megáldotta a pártfőtitkárt. Az egyház szerint nincsen elegendő bizonyíték arra, hogy a két személy a való életben is találkozott.

Szent Matróna egy 19. század végén született vak orosz gyógyító volt, akit az 1990-es években kanonizáltak. A legenda szerint szemgödreit lezárt szemhéjak takarták.

Szent Matróna megáldja Sztálint
photo_camera Szent Matróna megáldja Sztálint Fotó: IRAKLI GEDENIDZE/REUTERS

Az ikont pár hónapja adományozta a templomnak a nacionalista, nyugatellenes Patrióták Szövetsége nevű párt. A hírekbe idén került be, miután egy volt ellenzéki politikus felfedezte. Nem sokkal később egy aktivista, Nata Peradze videóra vette, ahogy tojással megdobálja az ikont.

Az ultrakonzervatív, oroszbarát Alt-Info elnevezésű csoport tüntetéseket szervezett Peradze háza, valamint a parlament elé. Az aktivista azt állította, hogy halálos fenyegetéseket is kapott, ezért rendőröket rendeltek ki a háza védelmére.

Az ikon körüli vita újra felszínre hozta Grúzia leghíresebb szülöttjéhez fűződő ellentmondásos viszonyát. A későbbi diktátor Dzsugasvili néven egy holdbeli tájjal körülvett kisvárosban, Goriban született. Később Tbiliszibe költözött, ahol földalatti tevékenységet folytatott az illegálisan működő kommunista pártban. Habár kamaszkorában még templomi kórusban is énekelt, ekkor már szekuláris életet élt.

Sztálin és Mao
photo_camera Sztálin és Mao

Lenin halála után ő lett a szovjet kommunista párt második főtitkára. Ezt a pozícióját egészen haláláig, 1953-ig megőrizte. Huszonkilenc évig tartó uralma alatt emberek millióit ölték meg a Szovjetunióban.

Ennek ellenére a mai napig vannak olyan grúzok, akik büszkék rá. Szülővárosában az életét bemutató múzeumhoz vezető főút és park is viseli a nevét.

(via BBC)