Hitler és Karadzsics sem merték meglépni ebben a formában: Medvegyev bezzeg szinte mosolyogva beszélt egy egész nép kiirtásáról

publicisztika
január 18., 11:08

Nem véletlenül borzong, aki végigolvassa a XXI. századi Európa eddig legfontosabb írásos dokumentumát, Dmitrij Medvegyev orosz exelnök és ex-miniszterelnök frissen publikált, pár soros nyílt levelét az ukrán néphez.

Medvegyev ugyanis már-már szenvtelen modorban közli az ukránokkal: vagy megadják magukat, és elfogadják Ukrajna beolvasztását Oroszországba, vagy az oroszok mind egy szálig megölik őket, az összes szeretteikkel együtt.

A ma élő emberek egyike sem találkozhatott ilyen szöveggel, sőt a szüleik sem, és a nagyszülők is csak egy ehhez képest felvizezett verzióval.Az utolsó európai politikus, aki egy teljes, a kontinensen élő nép elpusztításáról beszélt nyilvánosan, Adolf Hitler német kancellár volt az 1939. január 30-án a Reichstagban elmondott beszédében. Hitler ekkor értekezett többek között arról, hogy a világháború kitörése az európai zsidóság megsemmisülését hozná magával. De még Hitler sem jutott odáig, hogy direktben arról beszéljen, hogy egy egész nép lehetőleg összes tagjának kiirtására készül. Nem véletlen, hogy történészek máig vitatkoznak azon, hogy Hitler a megsemmisülés emlegetését közvetlen fenyegetésnek szánta-e – vagyis ekkor már kész terve volt-e az európai zsidók megsemmisítésére.

Az utolsó európai politikus, aki egy európai nép összes, a keze ügyében lévő tagjának megölésére adott utasítást, Radovan Karadzsics boszniai szerb vezető volt. De még ő sem beszélt szenvtelen nyíltsággal minden boszniai bosnyák kitervelt elpusztításáról. Ez még a népirtó ultranacionalisták köreiben is akkora tabunak számít, hogy Karadzsics inkább a „törököknek” csúfolt bosnyákok agresszivitásáról és az áldozatnak beállított szerbek önvédelméről szónokolt.

Medvegyev azonban új minőséget hozott a népirtásról szóló közbeszédbe, amikor ilyeneket posztolt ki:

„Ukrajna létezése halálos veszélyt jelent az ukránokra nézve. (…) Ha a soha véget nem érő háború és az elkerülhetetlen halál vagy az élet között kell választani, akkor az ukránok túlnyomó többsége (…) végül az életet fogja választani. Meg fogják érteni, hogy a halálnál még az is jobb, ha egy olyan nagy közös országban élnek, amit nem nagyon szeretnek. Jobb a saját haláluknál és a szeretteik halálánál. Minél előbb rájönnek erre az ukránok, annál jobb.”Sok mindennek próbálták már politikai vezetők láttatni magukat a történelem során, prófétától és főpaptól a nemzet atyján és a haza bölcsén át a nemzet marketingigazgatójáig, de bűnözőnek azért aránylag ritkán. Medvegyev azonban pontosan úgy beszél itt, mint egy feltételeit kurtán, keményen ismertető emberrabló.

Csakhogy itt nem tucatnyi túsz van, hanem 40 millió.