4 év 11 hónapot kért az ügyészség Putyin nacionalista kritikusára, Igor Girkinre

külföld
január 18., 15:30

Négy év tizenegy hónap büntetőkolónián letöltendő szabadságvesztést és három év internettől való eltiltást kért Igor Girkinre az orosz ügyészség.

Az egykori szakadár vezetőből Vlagyimir Putyin nacionalista kritikusává vált férfit extremizmusra való felbujtással vádolják, 2023 júliusában tartóztatták le a hatóságok.

Igor Girkin
photo_camera Igor Girkin Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

Girkinnek komoly katonai múltja van. Harcolt a Dnyeszter menti konfliktusban Moldovában, a szerbek oldalán Boszniában, valamint Csecsenföldön és Dagesztánban is. Tizenhét évig az orosz titkosszolgálat munkatársa volt, majd a 2014-es kelet-ukrajnai konfliktus egyik kulcsfigurája lett. Saját állítása szerint ő volt az, aki elsőként húzta meg a ravaszt 2014 tavaszán.

Nem sokkal később gyanúba keveredett a Malaysia Airlines repülőgépének lelövése miatt. Az ügyben egy holland bíróság 2022 őszén bűnösnek mondta ki.

Rövid donbaszi kitérője után évekre eltűnt a nyilvánosságból, az orosz–ukrán háború kitörésekor azonban háborús bloggerként tért vissza. Több mint 750 ezer feliratkozóval rendelkező Telegram-csatornáján rendszeresen támadta az orosz vezetést, amiért nem harcolnak elég keményen Ukrajna ellen.

(via Reuters)