Ritkítja egyes járatait a BKK, már holnap életbe lépnek a változások

belföld
január 18., 07:09

Az „átalakult utazási szokások” miatt, a „megváltozott utasforgalomhoz” igazítja egyes járatai menetrendjét január 19-től, péntektől a BKK. A társaság közleményéből az a nem meglepő információ derül ki, hogy a menetrend-módosítás bizonyos járatok ritkítását jelenti hétfőnként és péntekenként egyes napszakokban.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

„A forgalmi adatok rámutattak, hogy maradandónak bizonyult a koronavírus-járvány által okozott forgalomcsökkenés hatása a fővárosi közösségi közlekedésre: az utazásszám a 2019-ben mért adatok 80-85 százalékát éri el” – írták. A home office és a rugalmas munkakezdés elterjedésével a hét első és utolsó munkanapján körülbelül 5 százalékkal alacsonyabb forgalom jellemző egyes BKK-járatokon, de a reggeli, 7-8 óra közötti csúcsidőszakban hétfőn csaknem 10, míg pénteken 15 százalékkal kevesebben utaznak közösségi közlekedéssel.

Ezért holnaptól hétfőnként és péntekenként csúcsidőben azok a BKK-járatok, amelyek „a mért utasforgalomhoz képest eddig sűrűbben, vagy több párhuzamos járattal együtt közlekedtek, legfeljebb 1-2 perccel ritkábban járnak majd”. A közleményben nem sorolják fel, hogy összesen hány vonalon ritkítják a járatokat, csak annyit írnak, hogy „a pénteki menetrend nem számít újdonságnak, de a korábbinál több járatot érint majd”, valamint két példát említenek: a 20E buszt, amely 4-5 perc helyett 5 percenként, illetve a 11-es buszt, amely 4 helyett 4,5 percenként közlekedik majd hétfőnként.