A jognak csakugyan nagyobb tisztelete volt a Szovjetunióban, mint az EU-ban?

külföld
január 19., 11:14
  • Gulyás Gergely szereti hangoztatni, hogy a jognak nagyobb volt a tisztelete a Szovjetunióban. De milyen is volt a szovjet jogállam?
  • Joszif Visszarionovics Sztálin a társadalom feletti ellenőrzést többek között a terror intézményesítésével érte el.
  • Leonyid Iljics Brezsnyev alatt a rendszer már megelégedett azzal, ha az emberek nem kérdőjelezik meg nyilvánosan a párt felsőbbrendűségét.
  • A szovjet jogállam megteremtését az utolsó pillanatban Mihail Gorbacsov tűzte ki célul, de kiderült: a rendszer megreformálása egyet jelent a lebontásával.

Azt a tételt, hogy a jognak nagyobb tisztelete volt a Szovjetunóban, mint az EU-ban, 2024. január 18-án nem először hallottuk kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől. Pedig a ma már szintén kormánytag, területfejlesztési miniszter Navracsics Tibor még mint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője 2020. november 11-én közzétett „Öt pont, amiben az Európai Unió biztosan különbözik a Szovjetuniótól” című bejegyzésében markáns véleményt fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy „a magyar politikai közbeszédben és újságírásban egyre nagyobb teret nyer az a következtetés, amely szerint az Európai Unió valójában nem más, mint a Szovjetuniónak egy új változata”.

Az összefüggés cáfolatát Navracsics öt kemény pontba foglalta, amelyek ma is elérhetők a világhálón teljes terjedelmükben, néhány gondolatot azonban így is érdemes kiemelni:

  1. „Nem megszállás, önkéntes csatlakozás”,
  2. „mi akartunk […] belépni az Európai Unióba, nem az Európai Unió akart bevonulni ide”,
  3. „az Európai Unió nem alkalmazza polgáraival szemben sem a megfigyelést, sem a megfélemlítést […] az Európai Unió – ellentétben a Szovjetunióval – nem öli meg a polgárait”,
  4. „Az Európai Unióban – akárhogyan is akarják ezt így beállítani – nem is lehet úgy felsőbb utasításokat végigfuttatni a rendszeren, amint azt a Szovjetunióban lehetett. […] Ott a döntés nemhogy az előkészítés során nem vált publikussá, de sokszor még a végrehajtás során sem lett publikus. Adott esetben még az áldozatok is csak a kivégzésük pillanatában szembesültek vele, családtagjaik pedig csak a kivégzés megtörténte után.”
  5. „bármilyen döbbenetes tény, az Európai Unió nem rabolja el a tagállamok szuverenitását, hanem csak azokban az esetekben tud eljárni, amelyekben a tagállamok felhatalmazást adnak rá”.

A jogállamiság nem új találmány, de a Szovjetunióban nem létezett ilyen

A nagy francia forradalom óta a nyugati jogelmélet alapvető fogalma a jogállamiság. A jogállamisághoz független igazságszolgáltatásra van szükség, amely a kimondott törvények szigorú betartásával és a tisztességes eljárás meghatározott elveivel összhangban igazságot szolgáltat. Legáltalánosabb értelemben a jogállamiság vagy joguralom azt jelenti, hogy „az állam hatalmát a jog közvetítésével, jogi felhatalmazás alapján és a jog korlátai között gyakorolja”. A Szovjetunióban ez ismeretlen fogalom volt. A szovjet történelmet a szokásjog és a birodalmi jog uralta, ahol a hatalom birtokosai manipulálták és felhasználták a jogot saját politikai céljaikra.A túlcentralizált államban a hatalom egy szűk elit kezében összpontosult, a hatalom ellenőrzést gyakorolt a legmarginálisabb döntések fölött is, a jog pedig csupán ennek az uralomnak eszközeként szolgált, így „nem volt semmilyen belső értéke”. A második világháború után a közép-európai államok kötelezően ezt másolták le, kivéve a különutas Jugoszláviát. Az 1949-es magyar alkotmányban például – szovjet mintára – nem szerepelt az alapjogok legalapvetőbb eleme, az élethez való jog, az csak az 1989-es módosítással került bele.

Sztálin a társadalom feletti ellenőrzést a lakosság atomizálásával, a terror intézményesítésével, a titkosrendőrségnek törvény feletti működésre képes szervezetté emelésével érte el. Olyan társadalmi környezetet teremtett, amelyben hamis vádak alapján letartóztathattak embereket, kínzással beismerő vallomásokat csikarhattak ki és bárkivel végezhettek. A GULAG pedig nem egyszerűen büntetőtelep volt, hanem a rabszolgamunka tárházaként is szolgált. A sztálini hatalmi struktúra mindenkivel elbánt, aki kritizálni próbálta. A művészetek, a tudományok, más területek legjobbjait eltávolították pozícióikból, szakmailag nevetségessé tették vagy fizikailag likvidálták őket, hogy aztán helyükre sztálinista talpnyalók kerüljenek.

photo_camera Gulyás a kormányinfón Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA
Sztálin egy Vörös téri díszszemlén
photo_camera Sztálin a Vörös téren Fotó: AFP

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Partnerek

Ez a cikk a The Eastern Frontier Initiative (TEFI) projekt keretében készült. A TEFI közép- és kelet-európai független kiadók együttműködése, amelynek keretében a közép-európai régió biztonságával kapcsolatos kérdéseket járjuk körbe. A projekt célja, hogy elősegítse a tudásmegosztást az európai sajtóban, és hozzájáruljon egy ellenállóbb európai demokráciához.

bellingcat logo sme logo wyborcza logo pressone logo

A Magyar Jeti Zrt. partnerei a projektben: Gazeta Wyborcza (Lengyelország), SME (Szlovákia), Bellingcat (Hollandia), PressOne (Románia).

A partnerség közös, angol nyelvű honlapja az alábbi linken érhető el: https://easternfrontier.eu/

A TEFI projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.