Megkapta az első nagy pofont a szaúdi futballprojekt

sport
január 19., 18:03

Fél év és tizenhét mérkőzés után elege lett Szaúd-Arábiából, és a holland Ajaxhoz igazolt Jordan Henderson, az Al-Ettifak angol labdarúgója. A Liverpool korábbi csapatkapitánya azok között a nagy nevű játékosok között volt, akik nyáron óriási fizetésért az arab országba igazoltak.

Jordan Henderson az Ajaxnál
photo_camera Jordan Henderson az Ajaxnál Fotó: REMKO DE WAAL/AFP

A nyugati topligák fennállásuk óta soha nem szembesültek ekkora kihívással, mint most, és a szaúdi profi bajnokság, a Saudi Pro League (SPL) hamarosan felzárkózhat akár a világ legértékesebb bajnokságai közé. A pénz adott, a szaúdi állam által létrehozott alap, a Public Investment Fund (PIF) 75 százalékban felvásárolta az SPL négy klubját, az al-Nasszr, az al-Ettihad, az al-Ahli és az ázsiai Bajnokok Ligája-győztes al-Hilal csapatát.

Szaúd-Arábiának egyetlen komoly házi feladata van, írtuk augusztusban: vonzó célpontnak mutatkozni a befektetők és a külföldi munkaerő, köztük a focisták előtt. A nulladik lépés sikeres volt, sikerült elcsábítani játékosokat, azonban Henderson tiszavirág életű szaúdi karrierje és a korábbi aranylabdás, Karim Benzema elégedetlenségével kapcsolatos hírek eddig még nem látott kihívások elé állították projektet.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.