Több százan tüntettek a szegedi egyházmegye erdőirtása ellen

POLITIKA
január 20., 16:59

Több százan tiltakoztak az egyházmegye tervezett erdőirtása ellen a szegedi püspöki hivatal előtt szombat délután. A tüntetők váratlanul összefutottak Novák Katalinnal is, de a köztársasági elnök jelezte, magánprogramon vesz részt, írja a Telex.

„A mai esemény célja, hogy megüzenjük a kormánynak és az egyházmegyének, hogy keressenek alternatív megoldást, és ne vágják ki a véderdőt”,

kezdte beszédét Mihálik Edvin momentumos politikus. A véderdő évi 420 tonna port köt meg, ha kivágják, jelentősen romlani fog Szeged levegőjének minősége, figyelmeztetett. Hozzátette: az önkormányzat korábban felajánlott egy másik helyet az egyházmegyének, de nem kellett nekik.

„Épüljön meg az iskola, de hagyják meg az erdőnket”

– mondta Mihalik. A tüntetés végén derült ki, hogy a szomszédos Dóm téren van Novák Katalin. A momentumos Borsik Viktor megpróbált vele beszélni az erdő ügyéről, de a köztársasági elnök jelezte, magánprogramon van.

A kormány még tavaly októberben adományozott 6 hektárnyi erdőt a Szent Gellért Fórum mellett a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, hogy iskolát építsenek, azonban a szegedi önkormányzat attól tartott, hogy az építkezés miatt teljesen ki fogják irtani az egyik utolsó, nagyobb méretű egybefüggő szegedi erdőt. Mivel a kormány semmiről sem egyeztetett a városvezetéssel, azt tervezték, hogy a november 17-ei közgyűlésen rendeletben tiltják meg 3 évre az átminősítést, hogy másik helyszínt kelljen keresni az iskolának. A kormány viszont beelőzte a szegedi önkormányzatot,

a közgyűlés előestéjén, november 16-án este kijött egy rendelet, amivel a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított katolikus iskola építésénél nem alkalmazható változtatási tilalom.