Putyin választási központjában szólalt fel a háború ellen egy orosz katona felesége

külföld
január 21., 07:55

Érzelmes felhívást intézett Vlagyimir Putyin orosz elnök választási központjában egy nő, akinek férjét Ukrajnába küldték harcolni, írja a Reuters.

„Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin rendeletet adott ki, hogy a férjemnek ott kell lennie Ukrajnában. Kíváncsi vagyok, mikor ad ki rendeletet arról, hogy a férjemnek otthon kell lennie” - mondta Marija Andrejeva, aki a The Way Home nevű szervezettel jutott el Putyin választási központjába. A szervezet azért állt ki, hogy az orosz katonákat hívják haza Ukrajnából. A lap szerint a felszólalás igen bátor döntés volt a nő részéről, Oroszországban ugyanis tilos nyíltan kritizálni a háborút.

photo_camera Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

A nő heves szóváltásba is keveredett egy nővel, aki azt mondta neki, hogy az Ukrajnában harcoló orosz katonák a hazát védik, és imádkoznia kellene értük.

Andrejeva elmondta, hogy nem érzékeli, hogy a hatóságok sürgősen foglalkoznának a katonák feleségeinek aggodalmaival. „A családom összes problémáját csak egy dolog oldhatja meg: ha a férjemet leszerelik. Mert a kislányom teljesen más gyerek, amikor az apja hazajön” – mondta, ahogy azt is, hogy lányának beszédfejlődési zavarai vannak.

A beszélgetés jelzi, hogy a katonák családjainak egy része mélyen dühös és kétségbeesett, miközben egyáltalán nem látszik, hogy a közeljövőben vége lenne a háborúnak. A múlt hónapban azt mondta, Oroszország a fronton erős pozícióban van, és tovább fog nyomulni az általa „különleges katonai műveletnek” nevezett háború céljainak elérése érdekében. Decemberben azt is bejelentette, hogy elindul a márciusi választásokon.