A túszoknak nincs esélyük visszatérni Izraelbe

külföld
január 22., 05:25

Távol került az izraeli túszokról szóló megegyezés. A Hamász egyik tisztviselője szerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította feltételeiket, vagyis a Hamász hatalmon hagyását és Izrael teljes kivonulását a Gázai övezetből.

A túszok számát jelenleg 130-ra becsülik, az ő visszatérésüket nevezte esélytelennek most Szami Abu Zuhri, a Hamász tisztségviselője. A Hamász az október 7-i terrorakción 240 izraeli túszt ejtett, eddig több mint százat szabadon engedtek 240 palesztinért cserébe.

Netanjahun közben egyre nagyobb a nyomás. Vasárnap este a túszok családtagjai tüntettek a miniszterelnök jeruzsálemi háza előtt. Azt mondták, addig maradnak, amíg nem születik megállapodás. Követelik azt is, hogy Netanjahu határozottan mondja ki: Izrael nem hagyja cserben az elraboltakat. A miniszterelnök válaszul kijelentette: nem hajlandó kompromisszumot kötni.

Izraeliek tüntetnek a miniszterelnök házánál a túszokról szóló megállapodásért
photo_camera Izraeliek tüntetnek a miniszterelnök házánál a túszokról szóló megállapodásért Fotó: MOSTAFA ALKHAROUF/Anadolu via AFP

Netanjahu szombaton elutasította az önálló palesztin állam tervét, miközben az USA szerint a hosszú távú stabilitás szempontjából létfontosságú a kétállami megoldás, azaz hogy Izrael mellett létrejöjjön egy palesztin állam is.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szombaton közölte, hogy a konfliktus kezdete óta közel 25 ezren haltak meg az övezetben, többségük nő és gyerek, sok holttest pedig még a romok alatt van.

(Via Guardian)