Az izraeli túszok hozzátartozói betörtek az egyik parlamenti bizottság ülésére

külföld
január 22., 12:22

Az október 7-én a Hamász által Gázába hurcolt izraeli túszoknak nincs esélyük hazatérni, írtuk néhány órával korábban a Hamász egyik tisztségviselőjére hivatkozva. Már akkor ott voltak a parlament előtt a túszok hozzátartozói a sátraikkal, akik elhatározták: addig nem mozdulnak, amíg előrelépés nem történik az ügyben.

Hétfőn délben a hozzátartozók egy csoportja, nagyjából húsz ember berontott a parlament pénzügyi bizottságának ülésére. Az egyik nő három családtagjának a fényképét tartotta magasba. A Hamász 253 izraelit rabolt el, eddig több mint száz izraeli túszt engedtek szabadon 240 palesztin fogolyért cserébe. A túszok számát jelenleg 130-ra becsülik. A fogságban 27-en haltak meg. A tüntetők azt kiabálták, hogy engedjék el a túszokat.

A túszok hozzátartozói a pénzügyi bizottság ülésén
photo_camera A túszok hozzátartozói a pénzügyi bizottság ülésén Fotó: STEVEN SCHEER/REUTERS

A tüntetők az izraeli parlament, a Knesszet épülete, és Benjamin Netanjahu miniszterelnök otthona előtt is tábort vertek.

Amikor a tüntetők betörtek a bizottsági ülésre, a biztonságiak nem avatkoztak közbe, volt képviselő, aki arcát a kezébe temette. A bizottság ultraortodox elnöke igyekezett megnyugtatni a tüntetőket.

Netanjahu szombaton elutasította az önálló palesztin állam tervét, miközben az USA szerint a hosszútávú stabilitás szempontjából létfontosságú a kétállami megoldás, azaz hogy Izrael mellett létrejöjjön egy palesztin állam is.

A hozzátartozók egyértelmű állásfoglalásra akarják bírni Netanjahut a túszok ügyében. Követelik, hogy jelentse ki egyértelműen: nem hagyja őket cserben. Ha viszont úgy dönt, hogy feláldozza őket, akkor ezt őszintén meg kell mondania a közvéleménynek.

A Hamász a túszok életéért cserébe azt akarja, hogy hatalmon maradhasson, és Izrael vonuljon ki a Gázai övezetből.

(Via Reuters)