Harmadszor is kiadták az engedélyt a Fertő-tavi gigaberuházásra, harmadszor is bíróságra kerül az ügy

belföld
január 23., 07:25

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal újból, harmadszor is kiadta a Fertő tavi óriásberuházás környezetvédelmi engedélyét. Az előző két engedély ügyében mindkétszer bíróságon veszített a kormányhivatal, legutóbb szeptemberben. Akkor a bíróság kimondta, hogy a hatóság „csak látszateljárást folytatott le, véleménye feltételezéseken alapult, mert nem kérte ki az ebben az ügyben különösen fontos vízügyi szakhatóság véleményét sem.”

Greanpeace-aktivisták tiltakoznak a Fertő tavi természetpusztító szállodaépítés ellen. 2022. február 16.
photo_camera Greanpeace-aktivisták tiltakoznak a Fertő tavi természetpusztító szállodaépítés ellen. 2022. február 16. Fotó: Kaufmann Balázs

Ehhez képest a kormányhivatal néhány héten belül ismét rábólintott arra a tervre, hogy a Natura-2000-es védelem alá eső tópart 77 hektárján százszemélyes szálloda, óriásparkoló, óriáskikötő és 26 házas apartman épüljön. Az engedélyt a Fertő Tó Barátai Egyesület – ezúttal a Greenpeace nélkül – ismét bíróságon támadta meg, az ügyet ezúttal is a Győri Törvényszék tárgyalja.

A Lázár János vezette építési minisztérium novemberben írt ki új közbeszerzést a Fertő tavi beruházásra. Ez a korábbinál jelentősen visszafogottabb beruházást vizionál: az eddigi 77 hektárral szemben csak 47 hektáros lenne a vízitelep (a kormányhivatali engedély változatlanul 77 hektárra szól), és a fejlesztést két ütemre tagolnák, az elsőből kikerült például a tóparti, 100 személyes szálloda.

„Az óvatosabb tervezgetés arra utal, a kormányzatnál is érezhetik, hogy igen könnyen gigantikus pénztemetővé válhat a beruházás” – írja a Fertő tavi beruházás újabb fordulatairól beszámoló Népszava.