Pert nyert a Greenpeace a Fertő-tó ügyében

környezetvédelem
2023 szeptember 29., 12:43

„Pert nyert a Greenpeace a Fertő tavi beruházásra 2023. májusában kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében” - áll a szervezet laponkhuz eljuttatott közleményében. A Győri Törvényszék pénteki ítélete az engedélyt megsemmisítette, és kimondta, hogy annak „kiadásakor az illetékes Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal csak látszat eljárást folytatott le, véleménye feltételezéseken alapult, mert nem kérte ki az ebben az ügyben különösen fontos vízügyi szakhatóság véleményét sem.”

A Kormányhivatalnak tehát ismét új eljárást kell indítania, és most a szakhatóságok állásfoglalását sem spórolhatják meg.

Munkagépek a Fertő tónál 2021 nyarán
photo_camera Munkagépek a Fertő tónál 2021 nyarán Fotó: Pap Martin

A Fertő-tó frontján vívott kormányzati-civil háború jó ideje tart. A magyar kormány tervei közt szerepelt az óriásberuházáson belül egy 5 csillagos szálloda, egy 800 férőhelyes parkoló, kemping, vitorláskikötő és egy látogatóközpont telepítése a Fertő–Hanság Nemzeti Park UNESCO Világörökségi területen, Natura 2000-es területen. 2021-re a parton már mindent letaroltak, a vizes élőhelyen munkagépek dolgoztak, kövekkel töltötték fel a partszakaszt.

Az építkezést 2022 nyarán leállították. Ekkor megígérték az UNESCO Világörökség Központnak, hogy sokkal kisebb léptékű terveket készítenek, hogy ne veszélyeztessék az élővilágot és a világörökségi státuszt - az UNESCO októberben tervez delegációt küldeni a tóhoz, hogy tárgyaljanak a projektről.

Ehhez képest miután a beruházás építési engedélye - többször is - lejárt, a 2022 karácsonyán kiadott engedélyt pedig sikeresen támadta meg a Greenpeace, az építtető Lázár János-féle Építési és Közlekedési Minisztérium még nagyobb területre kapott engedélyt.Ezt az engedélyt támadta meg ismét sikeresen a Greenpeace Magyarország, amely bebizonyította, hogy a rekordgyorsasággal kiadott engedélyből kispórolták a bíróság által előírt új és megfelelő alaposságú engedélyezési eljárást.

A kormányhivatal - többek között - nem kérte ki a kötelezően megkérdezendő vízjogi kérdésekben illetékes szakhatóság engedélyét sem, „pedig ez a hatóság az egyik, a tó további élete szempontjából alapvető kérdést vizsgálva korábban előírta, hogy »A létesítés, üzemeltetés és az esetleges felhagyás során a felszíni és felszín alatti víz káros szennyeződéssel nem veszélyeztethető.«”

„A beruházás ismerete alapján számunkra nem kérdéses, hogy a tó vize szennyeződni fog. A megnövekedett mérete miatt pedig még nagyobb mértékben, mint az eddig tervezettekben. Hiszen az összes lebetonozott, burkolt felületről, például a hatalmas, közel 1000 férőhelyes parkolóból, amelynek vízáteresztő burkolata van, bár olajszűrés után, de az összes csapadékvizet, a locsolt füves területekről származó vízzel együtt, mind a meglévő lagúnába vezetik, amely természetes összeköttetésben áll a tó vizével.” - mondta Dr. Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország természetvédelmi felelőse.

link Forrás