Zelenszkij szerint egyértelmű, hogy ukrán hadifoglyok életével játszanak az oroszok

háború
január 25., 06:32

„Egyértelmű, hogy az oroszok játszanak az ukrán hadifoglyok életével, hozzátartozóik érzéseivel és a társadalom érzelmeivel” – mondta szerda esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij.

photo_camera Fotó: IDA MARIE ODGAARD/AFP

Az ukrán elnök ezzel a mondattal az Il-76-os orosz katonai repülőgép szerda reggeli balesetére utalt. A repülő Jablonovo falu közelében, Belgorod régióban zuhant le. Később kiderült, hogy az ukrán légierő lőtte le. Ezt az ukránok is beismerték.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a fedélzeten 65 ukrán hadifogoly és a 9 fős személyzet utazott, közülük senki sem élte túl a balesetet. A hadifoglyokat fogolycserére szállították, amit délutánra szerveztek meg az orosz–ukrán határon lévő Kolotyilovka ellenőrző ponthoz.

Az oroszok szerint előre tájékoztatták az ukránokat a gép útvonaláról, azok mégis kilőttek két rakétát a harkivi területen lévő Lipci településről.

Az ukránok ezzel szemben azt állítják, semmiféle tájékoztatást sem kaptak arról, hogy milyen útvonalon és milyen járművekkel szállítják a tervezett fogolycserére a hadifoglyokat. Szerintük biztonságukat Oroszországnak kellett volna garantálni.

Azt még továbbra sem lehet biztosan tudni, hogy kik is utaztak a repülőgépen. Zelenszkij szerint minden tényt tisztázni kell az ügyben, ezért nemzetközi vizsgálatot követel.

(via BBC)