Eddig 250-en intéztek ügyet a több mint 1 milliárddal megtolt Hazaváró programban

belföld
január 26., 07:15

Működésének első hat hetében hatvanezer kattintással büszkélkedhetett a több mint egymilliárd forintból működő, külföldi magyarokat hazacsábító Hazaváró program internetes oldala, a Hazaváró portál, írja a hvg.hu. Az oldal tanácsokat és segítséget kínál a hazatelepülni vágyóknak, ügyet intézni azonban nem lehet rajta. A személyes ügyintézésre regisztráló mindössze 300 emberből eddig 250-en döntöttek úgy, hogy felkeresik a Magyarországon található 27 Hazaváró pont egyikét.

photo_camera Fotó: hazavaro.gov.hu

A november közepén indult oldal „a külföldről hazatérést támogató közigazgatási szolgáltatáscsomag részeként” indult a máshol élő-dolgozó több százezer magyar hazacsábításának céljával. Az oldal szerint azért érdemes hazacsábulni, mert hazánk az illegális migráció és terrorveszély sújtotta Európa egyik legbiztonságosabb országa, ráadásul családbarát, erős nemzeti identitást, kulturális pezsgést, kiváló megélhetési lehetőségeket kínál.

Sára Botond, Semjén Zsolt és Panyi Miklós (b-j) átadja a XI. kerületi, Bocskai úti kormányablakban megnyíló Hazaváró pontot 2023. november 24-én.
photo_camera Sára Botond, Semjén Zsolt és Panyi Miklós (b-j) átadja a XI. kerületi, Bocskai úti kormányablakban megnyíló Hazaváró pontot 2023. november 24-én Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A projektről a kormány 2022 novemberében döntött informálisan, tavaly februárban pedig határozatban szabta meg a diaszpóramagyarsággal történő kapcsolattartást támogató intézmények költségvetését. Ez 2023-ban több mint egymilliárd forintot, idén százmilliós tételt jelentett. A tavalyi 1,14 milliárdos összeg jelentős részét a reklámköltség és a weboldal kialakítása jelenthette.

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő a Miniszterelnökségnek küldött kérdéseiben arról érdeklődött, hogy hányan dolgoznak a programon. A tárca azt írta, „a szakmai és koordinációs feladatokat, beleértve a honlap szerkesztését három, a Miniszterelnökség állományába tartozó kormánytisztviselő végzi”. A tárcának amúgy tényleg van külön diaszpórakoordinációs főosztálya.

A kormány legutóbbi hasonló programja a 100 millióból megvalósított Gyere haza, fiatal! volt, azzal összesen 105 magyart sikerült hazahozni.