Külföldieket öltek meg fegyveresek Iránban, a pakisztáni határnál

külföld
január 27., 19:50

Kilenc külföldit öltek meg fegyveresek Irán délkeleti részén szombaton, egy héttel az Irán és Pakisztán közötti határtérségben történt lövöldözés után – jelentette a Mehr iráni hírügynökség szemtanúkra hivatkozva.

A hírügynökségi jelentés szerint a Szisztán-Baludzsisztán tartományban szombat reggel végrehajtott támadás elkövetőjeként egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett.

Irán és Pakisztán gyakran vádolja egymást kölcsönösen azzal, hogy lehetővé teszik lázadószervezeteknek, hogy a másik ország területéről indítsanak támadást.

Irán január 16-án rakétával és drónnal támadt egy „terrorszervezetre” Pakisztánban, ami válaszul január 18-án támadt iráni területen „terroristák búvóhelyeire”. A hatóságok szerint a két támadásban összesen tizenegyen haltak meg, főleg nők és gyerekek.

Militarista „védelmi hét” Teheránban 2023. szeptember 27-én.
photo_camera Militarista „védelmi hét” Teheránban 2023. szeptember 27-én. Illusztráció: Atta Kenare/AFP

A támadások diplomáciai válságot robbantottak ki; Pakisztán hazarendelte teheráni nagykövetét, és bejelentette, hogy Irán nagykövete nem térhet vissza iszlámábádi állomáshelyére. Január 22-én viszont a két ország bejelentette a kapcsolatok rendezését és Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter közelgő pakisztáni látogatását. (MTI)