Most egy Toroczkairól és Ukrajnáról szóló cikk lett elérhetetlen az Indexen

Média
január 28., 13:39

Toroczkai László kijelentése miatt üzent a kormánynak az ukrán külügy – ezzel a címmel élesedett a kormányzati kommunikációs vonalba mind látványosabban belesimuló Indexen vasárnap. A hírgyűjtő alkalmazásom tanúsága szerint a cikk 14:18-kor élesedett, és 14:26-kor megnyitva már ez az oldal fogadott:

Hogy miért vált elérhetetlenné a cikk, illetve abban mi volt, azt egyelőre nem sikerült kideríteni, se a Google tárolt verziójában, se a Wayback Machine vagy más hasonló oldalon nem találtuk a cachelt verzióját.

Frissítés: némi spéttel, de megvan a tárolt verzió. A cikk ezek szerint arról szól, hogy Nyikolenko a Twitteren egy olyan posztban reagált, amelyben Toroczkai szavait elfogadhatatlannak nevezte, a magyar kormányt elhatárolódásra szólította fel – és amely azóta már nem elérhető. Csakhogy ha megnézzük az Index által idézett ukrán lapot, az abban lévő screenshot egy olyan Nyikolenko-tweetről szól, amely nem a friss Toroczkai-beszédre, hanem a 2022-es esetre reagált. A mostani Toroczkai-beszédet eddig nem kommentálta.

Így vélhetően az történt, hogy az Index egy téves ukrán hírt nézett be, majd korrigálás, frissítés helyett törölte az erről szóló cikket.

Ettől még tény, hogy Toroczkai a Mi Hazánk dzsemboriján bejelentette, hogy igényt tartanak Kárpátaljára, és egyben arról is beszélt, hogy „nem támogatják az oroszok elleni háborút”. Az is tény, hogy Toroczkai és az indexes cikk linkjében szereplő Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő korábban már többször kerültek szóváltásba különböző közösségi csatornákon tett nyilatkozatokban (ez egy nem törölt 2022-es Index-cikk erről).

És végül az is tény, hogy nem most fordul elő először, hogy egy cikk legalább egy időre elérhetetlenné válik. Nemrég annak a cikknek a linkje mutatott huzamosabb ideig 404-re, amiből kiderült, hogy Navracsics Tibor miniszter az, akinek a felesége megafonos akart lenni.