Orbán a Brüsszelben tüntető gazdák traktorai mellől tartott kampánybeszédet

POLITIKA
január 31., 20:06

Orbán Viktor szerdán Brüsszelbe érkezve, a belvárosban tüntető gazdákkal találkozott, akikkel arról beszélgetett, hogy az európai vezetőknek sokkal jobban oda kellene figyelniük az emberek szavára, árulta el az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán belga újságíróknak arról beszélt a traktorok mellől, hogy új vezetőkre, új elitre van szükség Európában, mert jelenleg - legyen szó migrációról vagy az ukrajnai háborúról - az utca emberének hangját nem veszik komolyan, és ez egy demokratikus deficit.

Orbán Viktor a Brüsszel belvárosában tüntető gazdákkal találkozott
photo_camera Orbán Viktor a Brüsszel belvárosában tüntető gazdákkal találkozott Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Egyébként a gazdatüntetésekre reagálva szerdán az Európai Bizottság itézkedéseket javasolt az Ukrajnából származó mezőgazdasági import korlátozására, valamint a parlagon hagyott földekre vonatkozó szabályok rugalmasabbá tételére. A szélsőjobb előretörése miatt Emmanuel Macron francia elnök kedden szintén egyértelmű intézkedéseket sürgetett az ukrán importtal szemben. Közben a francia és a belga gazdák az uniós csúcsra időzítve több helyen is útakat zártak le. Szerdán az európai negyedet is elérték a traktorok.

link Forrás

Orbán szerint az Európai Unióban nem tartják megfelelően tiszteletben azt, hogy a mezőgazdaság az európai gazdaság fontos eleme. Számos országban a gazdák számára kedvezőtlen szabályozásokat vezettek be, amelyek megnehezítették a helyzetüket. Úgy látja, hogy az ukrán mezőgazdaságra sokkal enyhébb szabályok vonatkoznak, így igazságtalan versenyhelyzet alakult ki.

Elsőként mi szenvedünk ettől, lengyelek, szlovákok, magyarok, akik közvetlenül Ukrajna szomszédságában élünk. De előbb-utóbb ez a veszély, ez a veszteség eléri Európa belső részét is, és itt, Brüsszelben, Franciaországban és Spanyolországban is érezhető lesz” - mondta a magyar miniszterelnök, hozzátéve, hogy ezt meg kell állítani. „Az Európai Bizottságnak az európai gazdák érdekeit kell képviselnie az ukránokkal szemben, nem pedig fordítva.” Azt mondta, le kell állítani az ukrán termékek importját, mert a földművelés feltételei és körülményei nem azonosak, az uniós szabályozás miatt az európai gazdák súlyos veszteségeket szenvednek el. Azt javasolta, hogy legyen teljes vezetőváltás Brüsszelben, mert „ezek a vezetők soha nem fognak a gazdák számára kedvező döntéseket hozni. Olyan új vezetőket kell találni, akik valóban az emberek érdekeit képviselik.”

A csütörtöki uniós csúcson az uniós vezetők újra megpróbálnak megegyezni az uniós költségvetés kiegészítéséről, aminek többek között része az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatás is, amit Orbán a legutóbb megvétózott. (MTI)

Kiemelt videóink