A gazdák tüzet gyújtottak és köveket dobáltak a brüsszeli EU-csúcs közelében

mezőgazdaság
február 01., 13:28

A mezőgazdasági termelők blokád alá vették az utakat, tojásokkal és kövekkel dobálták meg az Európai Parlament épületét Brüsszelben, gumiabroncsokból tüzet gyújtottak a közelben, és tűzijátékoztak, miközben azt követelték az uniós vezetőktől, hogy tegyenek többet az őket sújtó adók és a növekvő költségek ellen.

photo_camera Fotó: Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas via AFP

A zöld szabályozás és a gazdálkodók között Európa-szerte megosztott olcsó import ellen Olaszországból, Spanyolországból és más európai országokból érkezett tüntetők a közeli EU-csúcstalálkozóval és az otthoni tiltakozásokkal egy időben demonstráltak. Orbán Viktor előző nap a Brüsszelben tüntető gazdák traktorjai mellől tartott kampánybeszédet.

Bár a helyi sérelmek is eltérők, a Portugáliában, Görögországban és Németországban is megfigyelhető, fokozódó zavargások felfedik az EU klímaváltozás elleni küzdelme miatt kialakult feszültségeket.

„Szeretnénk megállítani ezeket az őrült törvényeket, amik nap mint nap jönnek az Európai Bizottságtól” – mondta Brüsszelben Jose Maria Castilla, a spanyol mezőgazdasági termelők szakszervezetének képviselője.

A tiltakozások Európa-szerte zajlanak, mivel a júniusi EP-választásokon egyre erősödik a szélsőjobboldal, ami a mezőgazdasági termelők egyre növekvő hányadát megnyerte. A tagországok vezetői megpróbálják engedményekkel és tiltásokkal fékezni az indulatokat. A hét elején az EU néhány átmeneti intézkedést jelentett be, hogy csökkentse az elmúlt hónapban Európában kialakult feszültséget.

photo_camera Fotó: Nikos Oikonomou/Anadolu via AFP

„Európában mindenhol ugyanaz a kérdés merül fel: hogyan termeljünk tovább, de jobban? Hogyan küzdjünk továbbra is a klímaváltozás ellen? Hogyan kerülhetjük el a külföldi országok tisztességtelen versenyét?” – mondta Gabriel Attal francia miniszterelnök, amikor bejelentette az új intézkedéseket Párizsban.

Attal azt ígérte, hogy megkönnyíti a gazdálkodók életét, és jobban megvédi őket francia és uniós szinten, többek között azzal, hogy megtiltja az Európában tiltott növényvédő szert használó termékek olcsó importját, és gondoskodik arról, hogy az élelmiszerek címkéjén egyértelműen szerepeljen, ha a terméket importálják. A gazdálkodók további támogatása is folyamatban van – mondta. (Reuters, BBC)