A Sztárbox miatt 10 millióra, Fekete Pákó megalázásáért 3 millióra bírságolta a Médiatanács az RTL-t

tévé
február 01., 17:17

A Médiatanács 10 millió forint bírságot szabott ki az RTL-re a Sztárbox november 5-i része miatt, emellett a jogsértés tényéről tájékoztató közlemény közzétételére is kötelezte.

Eltört hüvelykujj, bokaszalag-szakadás, bordarepedés – a Médiatanács szerint a Sztárbox durvaságát jelzi, hogy már a felkészülés során is súlyos sérüléseket szereztek a ringbe szálló hírességek.

De a Sztárbox nem sport-, hanem szórakoztató show, ami hatásvadász módon, mintegy közvetítő közegként használta a résztvevőkre egyáltalán nem veszélytelen ökölvívást úgy, hogy a műsorszámban nem a sportág szabályai szerint folytatták le a mérkőzéseket – állapította meg a Médiatanács, ami szerint a műsor gyerek nézői akár azt a téves következtetést is levonhatták a látottakból, hogy a konfliktusok kezelésének elfogadott módja az agresszió.

photo_camera Forrás: RTL

Az RTL az érintett epizódot a III. korhatári kategóriába soroltan (12 éven aluliak számára nem ajánlott) tette közzé 19:30-tól. A Médiatanács döntése értelmében a műsorszámot a benne halmozottan előforduló erőszakos jelenetekre tekintettel a IV. korhatári kategóriába (16 éven aluliaknak nem ajánlott) kellett volna sorolni, és ennek megfelelően csak 21 óra után lehetett volna leadni.

Egyetlen Sztárbox-rész sem úszta meg a Médiatanács vizsgálatát: további két eljárásban még vizsgálják a Sztárbox különböző adásait, ezekben később születik döntés.

Fekete Pákó

Az RTL-t egy másik műsor miatt is elmarasztalta a Médiatanács.

A Reggeli október 25-i adásában Fekete Pákót alázták meg a műsorvezetők azzal, hogy a kamerák előtt „levizsgáztatták” állampolgári alapismeretekből. A Médiatanács azt írja:

„Fekete Pákó alappal számíthatott könnyed, barátságos hangvételű beszélgetésre, ehelyett a műsorvezetők olyan helyzetet teremtettek, amelyet nem tudott megfelelően kezelni. Ezzel a szituációval műsorvezetők visszaéltek, a vendégük hiányosságaira fókuszáltak, és gúnyolódtak rajta. A Médiatanács határozatában kiemeli: a médiaszolgáltató megvalósítja az emberi méltóság megsértését, amikor úgy mutat be egy szereplőt, hogy figyelmen kívül hagyja, illetve megsérti a társadalmi együttélés alapvető normáit – ebben az esetben a társadalmi integráció előmozdítását, a közösségi szolidaritást, az egymás iránti tiszteletet.”

A súlyos jogsértés miatt a Médiatanács 3 millió forintra bírságolta az RTL-t, emellett a jogsértés tényéről tájékoztató közlemény közzétételére is kötelezte.

A homofób törvényt vizsgálták a Telexnél

Bejelentésre vizsgált a kiskorúak védelme szempontjából a Médiatanács a Telex december 15-i, Osváth Zsolt bemutatta a melegesküvőjéről készült videóját, erre a YouTube vizsgálni kezdte című cikkét. A beágyazott videóban Osváth Zsolt és párja, Patrik, élettársi kapcsolatuk hivatalos bejegyzését ünneplik, a cikk pedig arról tudósított, hogy a Youtube olvasói bejelentések nyomán belső vizsgálatnak vetette alá a felvételt, és amíg ez le nem zárul, nem sorolja a videót az ajánlott tartalmak közé.

A médiatartalom-szolgáltatók szerkesztői felelőssége a beágyazott videókra is kiterjed, tehát azok az internetes sajtótermékben megjelent cikkek részének tekinthetők – írja a Médiatanács. A sajtótermékekre vonatkozó gyerekvédelmi szabályok szerint pedig, ha egy médiatartalom súlyosan károsíthatja a kiskorúak szellemi, erkölcsi vagy fizikai fejlődését – különösen azáltal, hogy pornográfiát vagy szélsőséges, indokolatlan erőszakot tartalmaz –, csak olyan műszaki vagy egyéb megoldás alkalmazásával tehető elérhetővé, ami biztosítja, hogy ahhoz kiskorúak ne férjenek hozzá – írják.

De a hatósági ellenőrzés szerint sem a cikk, sem a beágyazott videó nem tartalmazott olyan káros elemet, ami a kiskorúak fejlődését hátrányosan befolyásolhatta volna, ezért a Médiatanács nem indított eljárást.

Szükségállapot Romániában

Az NMHH a román társhatósághoz is fordult a Moziverzum csatornán november 28-án 18:40-től sugárzott, Szükségállapot című film korhatár-besorolása miatt. A médiaszolgáltató a filmet 12 éven aluliaknak nem ajánlottan tette közzé, de a Nemzeti Filmiroda besorolása és a Médiatanács vizsgálata szerint az 1998-as film az erőszak realisztikus ábrázolása miatt a magyar szabályozás alapján 16 éven aluliaknak nem ajánlott, IV. korhatári kategóriába tartozik, így csak 21 óra után lehetett volna leadni. Az NMHH felkérte a román társhatóságot a szükséges intézkedések megtételére.