Az Adidas most mégis eladja Kanye West Yeezy cipőit

külföld
február 01., 13:31

Az eredetileg meghatározott ár töredékéért, a gyártási költségekkel megegyező áron szeretne megszabadulni végre az Adidas a Yeezy márkanevű sneakereitől, amiket a 2022-ig tartó, Kanye Westtel (alias Ye) kötött partnerség keretében gyártottak le. Annak ellenére döntött a cég a nyomott árú eladás mellett, hogy ezeknek a cipőknek a viszonteladási értékük igen magas: Egy pár Yeezy 350 "Zebra" ára tavaly ilyenkor 340-360 dollár (122-129 ezer forint) között mozgott.

Kanye West és az Adidas addig gyümölcsöző kapcsolata 2022 októberében szakadt meg. A rapper akkor ugyanis elment Tucker Carlson műsorába, és ott jó hosszan ecsetelte gondolatait, tele antiszemita kijelentésekkel, magát az Adidast becsmérlő szavakkal és egyéb, rendkívül ostoba összeesküvés-elméletekkel. Minderről Mészáros Juli vonatkozó cikkében lehet olvasni. A német cégnek ez sok volt, azonnal szerződést bontottak vele. Viszont így rajtuk maradt mintegy 1,2 milliárd euró értékű eladatlan Yeezy cipő.

Yeezy cipők egy chicagói boltban.
photo_camera Yeezy cipők egy chicagói boltban. Fotó: SCOTT OLSON/Getty Images via AFP

Lassan másfél éve fogalmuk sincs, mit csináljanak ezzel a sok sneakerrel. Felmerült, hogy elégetik, de végül ezt elvetették. Mostanra aztán részben emiatt, részben az Argentin valuta miatt komoly anyagi gondjaik akadtak az Adidasnál. (Az argentin szál: Javier Milei decemberben több mint 50 százalékkal leértékelte a pesót a „gazdasági sokkterápia" részeként, és az országban jelenlévő Adidast ezt komolyan érinti.) Nem engedhetik tehát meg maguknak, hogy hegyekben álljanak az eurómilliókat érő cipők. Bjørn Gulden, a vállalat vezérigazgatója a BBC-nek azt mondta, a leértékelt árú cipőkből végül 268 millió euróra számítanak.