Újabb hadműveletek a Vörös-tengeren, a hútik drónokkal támadtak, a nyugatiak egy kikötővárost lőttek

külföld
február 01., 06:57

Az amerikai erők húti drónokat semmisítettek meg a Vörös-tenger térségében, valamint támadást intéztek a jemeni síita lázadók egyik állása ellen – jelentette be helyi idő szerint szerda este az amerikai hadsereg központi parancsnoksága. Az iráni gyártmányú drónok lelövése mellett a térségben állomásozó USS Carney romboló megsemmisített egy, a hútik által fellőtt, hajók ellen bevethető rakétát is.

Az amerikai-brit erők emellett az Ádeni-öböl térségében támadást intéztek egy húti bázis ellen, amely Washington szerint „fenyegetést jelentett a térségen áthaladó amerikai kereskedelmi és hadihajókra”.

A támadás előtt nem sokkal az Irán által támogatott lázadók egyik szóvivője bejelentette, hogy továbbra is katonai célpontnak tekintenek minden amerikai és brit hajót a Vörös-tengeren. A hútik kezén lévő al-Maszíra televízió pedig azt jelentette, hogy a nyugati erők támadást intéztek Hodeida (Al Hudaydah) kikötőváros ellen.

link Forrás

Az al-Maszíra arról is írt, hogy támadást indítottak egy, a „megszállt palesztin kikötőkbe” tartó amerikai kereskedelmi hajó ellen, valamint célba vették és el is találták az amerikai USS Gravely rombolót. Hogy a USS Gravelyt megközelítette egy húti rakéta, azt amerikai források megerősítették a CNN-nek, de közlésük szerint még időben, nagyjából egy mérfölddel a becsapódás előtt lelőtték azt.

A húszik a Gázai övezetben zajló izraeli hadművelet miatti tiltakozásul november 19-én indítottak támadást a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben azon hajók ellen, amelyek ismereteik szerint Izraelbe tartanak vagy Izraelt támogatják. Ezek a támadások elsősorban a teherhajókat fenyegetik, és szakértők szerint hosszabb fennakadásokat okozhatnak a világkereskedelemben. Hogy vörös-tengeri válságnak milyen világgazdasági hatása lehet, azzal ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben.

A Marshall-szigetek lobogója alatt közlekedő MV Genco Picardy hajó egy dróntámadást követően az Ádeni-öbölben 2024 januárjában
photo_camera A Marshall-szigetek lobogója alatt közlekedő MV Genco Picardy hajó egy dróntámadást követően az Ádeni-öbölben 2024 januárjában Fotó: -/AFP