Zelenszkij elnök napokon belül kirúgja Zaluzsnij főparancsnokot, már ha meri vállalni az ezzel járó kockázatokat

külföld
február 01., 13:08

„Nem értem, miről szól a vita, ez a felmenti vagy nem menti fel. Van egy világos függelmi rendszer, egy alá- és fölérendeltségi viszony, van az elnök, ő nevezi ki a menedzsereket. Ezek egyike a fegyveres erők főparancsnoka, akit tehát nem megválasztanak, hanem kineveznek.” Így kommentálta az Ukrajnát napok óta izgalomban tartó Zelenszkij–Zaluzsnij-affér fejleményeit Mihajlo Podoljak. Az ukrán elnöki iroda tanácsadója hozzátette: „Mi a kérdés akkor, amikor az államfő megfogalmazza a felmerülő feladatokat, és válaszokat akar kapni arra, hogy ezeket végrehajtották-e, vagy sem? A legfontosabb, amennyire én értem: az elnök szeretné tudni, hogy mi legyen ezzel a háborúval egyáltalán.”

Volodimir Zelenszkij és Valerij Zaluzsnij ősz óta ismert konfliktusa hétfőn pörgött fel, amikor sorra jelentek meg a különböző platformokon a hírek arról, hogy az elnök menesztette a posztjáról – alvariációk: közölte vele, hogy le fogja váltani; felkérte, hogy távozzon önszántából – Valerij Zaluzsnijt, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokát. Első körben egymásnak ellentmondó értesülések sokasága jelent meg – ezek tartalmát keddi cikkemben foglaltam össze –, miközben a védelmi minisztérium cáfolt, a hadsereg nem nyilatkozott, az elnök hallgatott.

Rövidesen aztán a nyugati és tengerentúli sajtó is felkapta az ügyet, és többé-kevésbé egybevágó módon írta le az eseményeket. Eszerint a harmadik változat a hiteles, vagyis Zelenszkij a személyes találkozójukon megpróbálta rábírni Zaluzsnijt, hogy mondjon le, cserébe vagy nagyköveti posztot kaphatott volna egy szövetséges nyugati országban, vagy a nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkári pozícióját, amelyet a hírekben ugyancsak gyakran szereplő Olekszij Danyilov tölt be.

photo_camera Valerij Zaluzsnij, Volodimir Zelenszkij és – takarásban – Olekszij Danyilov Fotó: HANDOUT/AFP

A főparancsnok azonban, ha minden igaz, visszautasított mindent, jelezve, hogy nem hajlandó a felmentését kérni, mire az elnök közölte: ebben az esetben kénytelen lesz saját kezűleg kirúgni őt. A magukat megnevezni nem kívánó informátorok szerint Zaluzsnij az irodájába visszatérve azt mondta az övéinek, hogy kész, vége, szedi a cuccait, és megy.

A történések elmúlt két napban közzétett krónikái – ezekben szinte senki sem nyilatkozik, de anonim alapon rengetegen szivárogtatnak – számtalan apró részletet tartalmaznak. Kezdve azzal, hogy mi volt az oka annak, hogy Zelenszkij most akarta kenyértörésre vinni a dolgot, egészen addig, hogy mi lehet a kifutása a történetnek, meg hogy miért maradhatott egyelőre a helyén a tábornok. De menjünk sorjában.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.