Nem lennénk a tiktokkerek helyében, törlik a platformról Taylor Swift és Billie Eilish dalait

ZENE
február 02., 10:40

Hatalmas csapás érte a héten a titokkereket, a platformról ugyanis törölték többek között Taylor Swift, a The Weeknd, Billie Eilish és Olivia Rodrigo zenéit, mert a cég nem tudott megegyezni a lemezkiadójukkal, a Universal Music Group-pal, írja a BBC.

Taylor Swift inglewoodi koncertje augusztus 7-én.
photo_camera Taylor Swift inglewoodi koncertje augusztus 7-én. Fotó: Michael Tran/AFP

A TikTok és a kiadó közötti licencmegállapodás szerdán lejárt, és nem sikerült újat kötni. Egy január 30-i nyílt levélben a Universal azt állította, hogy a TikTok egy zenei alapú üzletet próbál felépíteni, anélkül, hogy tisztességesen fizetne a zenéért. A Universal aggódott amiatt is, hogy a művészek tisztességes kártérítést kapjanak a mesterséges intelligencia által generált dalokért. A kiadónak a TikTok tartalommoderációjával is problémái voltak, szerintük az nem kezelte megfelelően a gyűlöletbeszédet és zaklatást a platformon.

„Szomorú és kiábrándító, hogy a Universal Music Group a saját kapzsiságát a művészeik és dalszerzőik érdekei fölé helyezte” – írta közleményében a TikTok. „A Universal hamis narratívája és retorikája ellenére a tény az, hogy úgy döntöttek, hogy elállnak egy olyan, jóval több mint egymilliárd felhasználóval rendelkező platform erőteljes támogatásától, ami ingyenes promóciós és felfedezési eszközként szolgál a tehetségeik számára” – írták.

A platformon minden olyan videót elnémítanak, ami alatt a Universal zenéi szólnak, és új videókat sem lehet majd készíteni ezekkel a zeneszámokkal. Ugyanakkor a dalok nem hivatalos, felgyorsított és lelassított változatai továbbra is felhasználhatók. A Universal riválisa, a Warner Music 2023 júliusában kötött szerződést a TikTokkal.

Hogy milyen lesz az élet a TikTokon az Universal zenéi nélkül? Egy tiktokker már meg is válaszolta. Ilyen:

link Forrás