Orbán: Az ukránok döntése, hogy ők háborúzni akarnak

POLITIKA
február 02., 06:46

„A nyugatiak azt gondolják, hogy az idő az ő... a mi oldalunkon van, tehát minél tovább tart a háború, annál inkább javulni fog Ukrajna katonai helyzete. Én azt gondolom, hogy ennek az ellenkezője igaz, az idő az oroszok oldalán van, minél tovább tart a háború, annál több ember hal meg, és az erőviszonyok sem fognak Ukrajna javára változni” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban.

Azt mondta, az ukránok döntése, hogy ők háborúzni akarnak, nekünk az a felelősségünk, hogy ebben a rossz helyzetben támogatjuk-e őket fegyverrel. „A mi válaszunk, hogy nem.”

„Az a helyzet, hogy mint minden ilyen vitában vannak eszközök a brüsszeliek kezében, meg a mienkben is. Igaz, hogy ők 26-an vannak …, persze tudnak nekünk kárt okozni, de az sem lesz kellemes, amit mi okozunk nekik. Jobb megegyezni, mint veszekedni” – mondta Orbán. A mi pénzünk nem kerül Ukrajnába, de részt vállalunk az ukrán állam működéséhez szükséges költségekben, összegezte a csütörtöki EU-csúcs eredményeit Orbán.

A háborúról szerinte a Nyugat és a baloldal mást gondol, mint ők, utóbbi arról akar megegyezni Brüsszellel, hogy hogyan vegyen részt a háborúban. „Én az ellenkezőjén dolgozom” – mondta. Nem gondolná, hogy az oroszok megtámadták volna a Nyugatot, hiszen „Ukrajnát sem tudják elfoglalni”.

A legnehezebb azonban nem a tárgyalás, hanem az éjszakája volt, a gazdatüntetések miatt a szállodája ablaka alatt a gazdák magnóról bejátszottak 10 percenként marhabőgéseket.

„Nem volt ellenemre, én falusi gyerek vagyok,értem, hogy a gazdák miről beszélnek, egyáltalán ezt a traktoros világot is sokra tartom és becsülöm” – mondta arról, hogy beszélt a tüntető gazdákkal. Szerinte igazuk van a tüntetőknek, mert nem igazságos, hogy az EU-ban a szabályozások miatt drágábban termelnek, miközben beengedik az ukrán gabonát, amire nem vonatoznak a szabályok. „Tőlem azt kérték, hogy blokkoljunk, állítsuk meg az ukrán szállítmányokat a határnál” – mondta Orbán.

„Brüsszel gyakran, ahelyett, hogy az európai emberek érdekét képviselné, valaki más érdekeit képviseli, pont mint a magyar baloldal, amit külföldről pénzelnek” – mondta.

„Demokráciadeficit van, így hívják a nyugati szlengben”, mondta a miniszterelnök, aki szerint ha túl nagy a távolság a választók és a megválasztott vezetők között, akkor elzavarják az aktuális vezetőket. „Ez be fog következni szerintem…A magyaroknak is lesz módjuk, hiszen mi is részt veszünk ezen a választáson, hogy ebben az elzavarásban közreműködjenek.”

A magyar kormány nem oroszpárti, hanem magyarpárti, mondta hétfőn Dmitro Kuleba a Szijjártó Péterrel való tárgyalás után, Orbán mégis eléggé beleállt az ukrán külügyminiszterbe:

„Nem érdekel a véleményük ebben a tekintetben, oda azért nem süllyedhet az ország, hogy Magyarország miniszterelnökéről és külügyminiszteréről valaki más mondja el, hogy az milyen. Ha mégis erre vetemednének – itt ez történt–, akkor azt figyelmen kívül hagyjuk. Ilyen nincs. Mi egy szuverén ország vagyunk, nem tartunk igényt az országok kóserpecsétjére, hogy úgy fogalmazzak. Hogy ők mondják meg, hogy mi mik vagyunk. Hát jól nézünk ki. Ezeréves magyar államról ne mondják meg nekem itt a szomszéd szlávok, hogy mi kik vagyunk, majd azt mi eldöntjük” – mondta, ahogy azt is, hogy egy önbecsüléssel rendelkező országnak nem lehet ilyet mondani. „Vagy ha igen, ne csodálkozzanak, elengedjük a fülünk mellett.”