Ukrajnában dolgozó francia önkéntesek haltak meg egy orosz dróncsapásban

háború
február 02., 17:44

Két francia állampolgárságú önkéntes is meghalt egy orosz dróntámadásban Ukrajnában, erősítette meg az értesüléseket Emmanuel Macron francia elnök, írja a BBC. „Szolidaritásom minden önkéntesnek, akik az emberek segítésére vállalkoztak” – írta X-en az elnök, gyávának nevezve az orosz támadást.

photo_camera Herszon régió Beriszlav városának külső része, a háttérben a Dnyeper Fotó: SVITLANA HORIEVA/Anadolu via AFP

A két önkéntes a Svájci Protestáns Segélyszervezet (HEKS/EPER) alkalmazásában dolgozott. A svájci Protestáns Egyház által fenntartott NGO humanitárius segítséget nyújt a világ különböző, konfliktusok sújtotta területein. Több külföldi önkéntes vesztette már életét Ukrajnában, mióta Oroszország 2022 februárjában megindította háborúját az ország ellen.

A Beriszlav városát ért csütörtöki támadásban további három, szintén francia állampolgárságú önkéntes sebesült meg az ukrán hatóságok szerint. A francia külügyminiszter, Stéphane Séjourné azt mondta, Oroszország fizetni fog a bűneiért.