A római magyar nagykövet szerint indokolt volt az olasz antifa aktivistát láncra verve bíróság elé állítani, és rágalom, hogy rosszul bánnának vele

belföld
február 03., 07:33

Az olasz köztévén, a legnézettebb tévéhíradónak számító TG1 adásában védte meg a Budapesten letartóztatott I. S. olasz antifa aktivistával kapcsolatos magyar hatósági intézkedéseket Kovács Ádám Zoltán római magyar nagykövet. Az MTI szerint valótlannak nevezte és újságírói kérdésre válaszolva határozottan visszautasította a nő családjának és ügyvédeinek azokat a vádjait, amelyek szerint Magyarországon nem tartják tiszteletben a fogva tartás körülményeire vonatkozó normákat, írja az MTI.

"Megelőző intézkedés" az olasz antifa aktivistákon
photo_camera "Megelőző intézkedés" az olasz antifa aktivistákon Fotó: Nemeth Daniel/444

Azt, hogy a nőt a bírósági terembe kéz- és lábbilincsben vezették elő, ami Olaszországban nem szokás, Kovács Ádám Zoltán vádak súlyosságával magyarázta, és azt mondta: a megbilincselésre megelőzésből volt szükség.A nagykövet a fogva tartással kapcsolatos összes vádat rágalomnak nevezte. Arról beszélt, hogy a nő számtalan alkalommal találkozhatott ügyvédjével, rendszeresen tartja a kapcsolatot a családjával, „rendelkezésére áll egy mobiltelefon is, amiként azt a magyar büntetés-végrehajtási intézetek szabályzata előírja”.

A kérdésre, hogy I. S. mikor részesülhet házi őrizetben, azt mondta: az ítélet után.

Január 30-án írtunk először arról, hogy Olaszországban hatalmas felháborodást váltott ki, hogy „kutyaként, láncra verve” vezették bíróságra I. S.-t. Az ügy súlyos diplomáciai botrányt is kavart, nemcsak a római magyar nagykövetet hívatta meg az olasz külügyminiszter. Az ügy egy napon belül külügyminiszteri szintre jutott, sőt, szerdán már maga Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hívta fel Orbánt, hogy számon kérje az ügyben (Melonit korábban szövetségesének tekintette a magyar kormányfő, de az eset után nyomban megkezdte a Megafon az olasz miniszterelnök összesorosozását). A panaszok nyomán a magyar börtönparancsnok is megszólalt, hazugságnak nevezve a panaszok egy részét, de megjegyezve: a börtön attól börtön, hogy nem egy többcsillagos szálloda szolgáltatásait nyújtja.