Kétszázezren tüntettek a szélsőjobb ellen Németország-szerte

külföld
február 03., 18:42

Több mint kétszázezren vonultak utcára szombaton Németország-szerte, hogy a szélsőjobb térnyerése ellen tüntessenek, miután az októberi tartományi választásokon a szélsőjobboldal a legnagyobb ellenzéki pártként jutott a parlamentbe Bajorországban és Hessenben is.

A hatalomtól eddig úgy-ahogy sikeresen távol tartott Alternative für Deutschland - aminek lehetséges betiltásáról jelenleg is vita zajlik -, támogatottsága szövetségi szinten meghaladja a húsz százalékot, az ellenzéki pártok között a második helyen áll. Három keleti tartományban, ahol ősszel választásokat tartanak, már a harminc százalékot is eléri.

Az már talán nem is meglepő, hogy az AfD a dexitről is népszavazást tartana, ha sikerül bejutnia a berlini parlamentbe a februári tartományi választásokon.

photo_camera Fotó: SEBASTIAN RAU/PHOTOTHEK.DE/dpa Picture-Alliance via AFP

A tüntetéseket Berlinben, Frankfurtban, és az erős AfD-s szavazótáborral rendelkező Mainzban, Drezdában és Hannoverben is megtartották.

A német Correctiv című lap szerint novemberben AfD-s politikusok neonácikkal találkoztak, hogy megvitassák a menedékkérők és külföldi származású német állampolgárok tömeges kitoloncolásának „mestertervét”. Németországban eközben gigasztrájkot tartottak a gazdák, amiből szintén hasznot húzhat az elégedetlenségeket kihasználó, populista szélsőjobboldali párt.

Címlapon: Tüntetés a Reichstag előtt. Fotó: SEBASTIAN RAU/PHOTOTHEK.DE/dpa Picture-Alliance via AFP (via Reuters)