Kiírják a Fehér Lótusz új évadából a Putyint éltető színészt

tévé
február 03., 20:06

Ukrán tiltakozás miatt kiírják a Fehér Lótusz harmadik évadából Milos Bikovics szerb-orosz színészt, aki egy thaiföldi szálloda kacér orosz jógaoktatójának visszatérő szerepét alakította volna.

Bikovics több mint egy évtizede dolgozik Oroszországban, orosz állampolgárságot és kitüntetést is kapott Putyintól, saját bevallása szerint azonosul a putyinista orosz értékekkel, és szerinte a krímiek szabad akaratukból csatlakoztak Oroszországhoz a jogellenes annektálási népszavazáson.

Az ukrán külügyminisztérium január végén az X-en kérdezte fel a sorozatot gyártó HBO-t, hogy szerintük rendben van-e, hogy olyan színésszel dolgoznak együtt, „aki támogatja a népirtást és megsérti a nemzetközi jogot”. Ehhez csatoltak egy videót is, amin Bikovics oroszbarát kijelentéseit, tévészerepléseit és Putyint éltető beszédének jeleneteit vágták össze.

Az egyiken az orosz elnököt „holiness"-nek (őszentsége, őfelsége) szólítja.

link Forrás
link Forrás

A színész szombaton maga is megerősítette, hogy nem szerepel a sorozatban, az esetet pedig művészi szabadságot beárnyékoló lejáratókampánynak nevezte.

„Megtiszteltetés számomra, hogy a Fehér Lótusz részesévé választottak [...], a részvételem azonban a művészet körén kívül eső okokból nem lehetséges. Nem hajlok meg semmilyen narratíva előtt, ami a feddhetetlenségemet akarja csorbítani”,

reagált Bikovics egy Instagram-posztban. A sorozat harmadik évadát Thaiföldön forgatják.

A Fehér Lótusz második évadában már kevesebb volt a gazdagság és a hiszti amiatt, hogy valaki nem a legdrágább szobát kapta, és a készítők háttérbe szorították a gazdag fehérek versus az őket kiszolgáló feketék témát is. A hangsúly cserébe a szexen, a toxikus maszkulinitáson, a végtelen és alantas önzőségen és a hataloméhes versengésen volt. Mészáros Juli kritikája.

Címlapon: Milos Bikovics a moszkvai Orosz Nemzetközi Filmfesztiválon, még 2021-ben. Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu via AFP (via X/ Kyiv Independent)