A Párbeszéd kezdeményezi, hogy lássák el indoklással az államfő kegyelmi döntéseit

POLITIKA
február 05., 14:46

A Párbeszéd kezdeményezi, hogy a köztársasági elnök lássa el indoklással a kegyelmi döntéseit, és a miniszteri ellenjegyzés után ezeket a döntéseket tegyék közzé a Magyar Közlönyben – közölte Tordai Bence.

A párt frakcióvezetője elmondta, hogy a napokban derült ki az államfő „szégyenteljes döntése”, ami ha nem is egy pedofil bűnözőt, de annak egy bűntársát engedte szabadon.

Novák Katalin, akinek a nemzet egységét és a magasabb morális szempontokat kellene képviselnie, visszaélt a helyzetével, visszaélt a hatalmával, elvesztette az emberek bizalmát, és „nem lehet tovább Magyarország köztársasági elnöke” – mondta Tordai.

Novák Katalin a Sándor-palotában 2023. február 13-án.
photo_camera Novák Katalin a Sándor-palotában 2023. február 13-án. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Az államfő a pápalátogatást kihasználva kegyelemre méltónak találta a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesét. K. Endrét korábban kényszerítés miatt több mint 3 év börtönre ítélték, amiért megpróbálta rávenni pedofil főnöke áldozatait, hogy hallgassanak el.

A Momentum bejelentette, hogy péntekre tüntetést szervez a Sándor-palota elé, az LMP kikéri a kegyelmi döntés teljes dokumentációját, a döntés-előkészítő iratokat, és kikérik az igazságügyi miniszter felterjesztését is, a DK pedig ún. méltatlansági eljárást kezdeményez Novák Katalin ellen.