A kormány a kötelezettségszegési eljárás ellenére is kitart a szuverenitásvédelmi törvény mellett

POLITIKA
február 07., 15:44

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára reagált arra, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a tavaly decemberben elfogadott szuverenitásvédelmi törvény miatt. A kormányzati válasz lányege: Brüsszel, dollárbaloldal, Soros.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára
photo_camera Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Amíg a bizottsági közlemény levezette, hogy az új törvény sérti az elsődleges és másodlagos uniós jog számos rendelkezését, többek között: az uniós demokratikus értékeket, a demokrácia elvét és az uniós polgárok választójogát, a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, az egyesülés szabadságát, a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz való jogot, az önvádra kötelezés tilalmát és az ügyvédi titoktartási kötelezettséget), a személyes adatok védelmére vonatkozó uniós jogi követelményeket, valamint számos, a belső piacra alkalmazandó szabályt. Első körben a magyar kormánynak két hónapja van, hogy válaszoljon az Európai Bizottság felszólító levélre.

De Kovács Zoltán szúrós tekintetével átlátott a jogi szitán, és megállapította, hogy „Brüsszel és a dollárbaloldal gazdái éppen azért támadják a szuverenitásvédelmi törvényt, mert annak az a célja, hogy megakadályozza a külföldi befolyásszerzést a Soros-féle guruló dollárokon keresztül”. Az államtitkár az érveit a legújabb nemzeti konzultáción elért 98 százalékos eredménnyel igyekezett alátámasztani, igaz, a törvény decemberi hatályba léptetésével nem várták meg, hogy minden kérdőív január 17-ig beérkezzen, megelőlegezték maguknak a bizalmat. Kovács közölte, hogy ezért a kormány kitart a szuverenitásvédelmi törvény mellett.