Kizárták az elnökválasztásról Putyin kihívóját

POLITIKA
február 08., 10:37

Kizárták Putyin egyetlen kihívóját, szabálytalanságokra hivatkozva nem indulhat a jövő havi orosz elnökválasztáson a háborúellenes Borisz Nagyezsgyin.

Ahhoz, hogy a hatvanéves politikus a Polgári Kezdeményezés párt jelöltjeként szavazólapra kerülhessen, a központi választási bizottságnak jóvá kellett volna hagynia az általa összegyűjtött több mint százezer - Nagyezsgyin szerint eredetileg kétszázezer - támogató aláírást tartalmazó listát. A Választási Bizottság azonban a befogadott és megvizsgált hatvanezer aláírás tizenöt százalékát - kilencezer darabot - mégis érvénytelennek nyilvánította,

így Nagyezsgyin már nem érheti el a regisztrációhoz szükséges számot.

Borisz Nagyezsgyin leadja az aláírásait Moszkvában 2024. január 31-én.
photo_camera Borisz Nagyezsgyin Fotó: Vera Savina/AFP

„Bambán bámul a Kreml, Putyint és csapatát megdöbbentette a háborúellenes ellenjelölt felemelkedése” - írtuk múlt heti háttércikkünkben. Nagyezsgyin szinte a semmiből jött, de miután felsorakozott mögötte az igazi ellenzék, a népszerűsége kilőtt. Úgy néz ki, ő maga is kezdi komolyan venni a harcot, a kérdés az, hogy mikor és hogyan állítja meg a hatalom, és hogy ez milyen következményekkel járhat a mai Oroszországban - vetette fel akkor Gazda Albert.

Nem okozott tehát nagy meglepetést, hogy két napra rá az orosz központi választási bizottság szabálytalanságokat talált Nagyezsgyin támogató aláírásainak listájában, és most, nem egészen egy héttel később a kizárás híre sem.

Az orosz elnökválasztás március 15-17. között zajlik - bár az eredmény nem kétséges, mivel csak a Kreml által jóváhagyott jelöltek indulnak.

(BBC, Meduza)