226 milliárd forintnyi uniós pénz érkezett januárban, össze is jött némi államháztartási többlet

gazdaság
február 08., 10:13

A januárt 54,4 milliárd forintos többlettel zárta a magyar államháztartás – jelentette csütörtökön a Pénzügyminisztérium. Ez sokkal jobb eredmény az elmúlt két évinél, ami nagyrészt azzal függ össze, hogy a decemberi európai uniós döntés értelmében januárban jelentős mennyiségű uniós pénz érkezett az országba.

Az Európai Bizottság igazságügyi reformra vonatkozó feltételeinek teljesítése nyomán januárban 226 milliárd forint érkezett az államkasszába az EU-tól. Ez 191 milliárd forinttal magasabb összeg, mint a tavaly januári 34,6 milliárd forint volt, derül ki a PM gyorsjelentéséből (a részletes januári adatokat február 22-én teszik közzé). Az uniós források nélkül a költségvetési idén januárban is jelentős mínuszban zárt volna, bár a hiány akkor is kisebb lett volna, mint az előző két évben.

link Forrás

Az 54,4 milliárdos államháztartási többlet úgy jött össze, hogy

  • a központi költségvetés 37,4 milliárd forintos hiányt,
  • az elkülönített állami pénzalapok 41,6 milliárd forintos többletet, míg
  • a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 50,2 milliárd forintos többletet értek el a múlt hónapban.

A Pénzügyminisztérium jelentése szerint a közüzemi szolgáltatások támogatására január végéig 181,3 milliárdot költött az állam, ami 8,3 milliárd forinttal több a tavalyi januárinál, ami 4,8 százalékos növekedésnek felel meg.

A 6 százalékos nyugdíjemelés miatt nyugellátásokra 475,6 milliárd forintot költött az állam idén januárban. Ez 11 százalékkal magasabb a teljes nyugdíjalap tavaly januári 428,4 milliárd forintos kiadásánál. Az állam gyógyító-megelőző ellátásra 196,9 milliárd forintot fordított a múlt hónapban, ez 9,9 százalékkal magasabb a 2023. januári 179,17 milliárd forintnál. Tavaly az év egészében egyébként 17,6 százalékos volt az infláció.