Nem sértett jogot a NAIH szerint a kormány azzal, hogy propagandát küldtek a védőoltásért regisztrálóknak

belföld
február 08., 19:48

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint teljesen oké, hogy a járványügyi tájékoztató hírlevélre feliratkozók kormányzati propagandát kapnak, írta a 24.hu.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

„A Hatóság nem azonosított adatvédelmi tárgyú jogsértést, a hírlevélről bárki szabadon leiratkozhat a Miniszterelnöki Kabinetiroda adatvédelmi tisztviselője útján, így az érintettek információs önrendelkezéshez fűződő joga, személyes adataik védelméhez fűződő joga és a magánszférája nem sérült az adatkezelés során” – írta Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke. Az ügy azután került a NAIH-hoz, hogy Vadai Ágnes, a DK képviselője Polt Péter legfőbb ügyészt kérdezte, jogszerűen használja-e a kormány a Vakcinainfó emailcímeit. Polt végül a NAIH-hoz továbbította a kérdést.

Mióta kevesebb szó esik a járványról és az vakcinákról, a Rogán minisztériuma alá tartozó Kormányzati Tájékoztatási Központ változatos módokon próbálja felhasználni az oltási regisztrációnál megszerzett e-mailcímeket. Sokan hiába próbáltak, nem tudnak leiratkozni a kormányzati hírlevélről, amivel kapcsolatban már a vakcinaregisztrációs oldal indulásakor felmerültek adatvédelmi aggályok. Akkor a Miniszterelnöki Kabinetirodához tartozó Kormányzati Tájékoztatási Központ állította, nem fog előfordulni, hogy a birtokukba került emailcímeket más jellegű tájékoztatásra is felhasználják. A kormány 2022 márciusában választási törvényt is sértett azzal, hogy a koronavírus-hírlevélben kampányolt az ellenzék ellen.