Novák Katalin pályája – Orbán kinevezte, Orbán elengedte

belföld
február 10., 16:34
  • Az Orbán-érában Novák Katalin a második köztársasági elnök, akinek idő előtt távoznia kell. Schmitt Pálnak 606, Novák Katalinnak 642 nap jutott.
  • Negyvenhat évesen megbukott köztársasági elnökként, miközben különféle minisztériumokon kívül más munkahelye soha nem volt, nincs hová visszatérnie ilyen fiatalon.
  • Elnöksége alatt legfeljebb hangsúlyokban tért el a kormányzat hivatalos álláspontjától, nagy valószínűséggel ezek is egyeztetett lépések voltak, az összes nagy vitát kiváltó törvényt aláírta.

Kevesen gondolták volna, hogy alig két évvel megválasztása után távoznia kell posztjáról Novák Katalin köztársasági elnöknek, a Fidesz egykori eminens politikusának. Magyarország első női elnöke volt, (megválasztása idején) 44 évesen ő volt a legfiatalabb is.

A köztársasági elnök szerepe Magyarországon igen csekély, a mindenkori parlamenti többség választja meg. A Fidesz kétharmada mellett csakis hűséges pártkatonák jöhetnek számításba, ezért is figyelemreméltó, hogy Schmitt Pál után már a második köztársasági elnök bukik meg a 2010 óta tartó Orbán-korszakban.

A pedofil bűntársának méltatásától az alkotmánymódosításig

Február 7-én derült ki, hogy Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményekért elítélt igazgató bűntársának. A kormány szócsövei kezdetben megértők voltak Novák döntésével szemben, a bűntárs egyéb érdemeit méltatták, Kocsis Máté fideszes frakcióvezető a szerinte a pedofilokkal szemben nem eléggé erélyes baloldalt támadta.

A fordulatot Orbán Viktor miniszterelnök az államfő kegyelmi jogkörét korlátozó alkotmánymódosítása hozta meg, megalázó helyzetbe hozva Novák Katalint. A köztársasági elnök nem adta fel, „jó szívvel” fogja aláírni „a gyermekek még erősebb védelmét” szolgáló alkotmánymódosítást – üzente, majd egy vasárnapig tartó hivatalos látogatásra Katarba utazott. Onnan a hivatalos program vége előtt, szombaton tért vissza.

A család az első

A rendszerváltás utáni évtizedekhez képest újdonság, hogy a köztársasági elnökök igyekeznek olyan ügyet választani maguknak, amiről már messziről felismerhetők lesznek, és ami a legcsekélyebb mértékben sem tesz keresztbe az Orbán Viktor vezette kormány szándékainak. Így lett a horgász Áder János fő témája a vizek, a háromgyermekes Novák Kataliné pedig a családok védelme.

Köztársasági elnökként is azt a képet igyekezett erősíteni magáról, hogy ő elsősorban családanya és feleség. A közösségi oldalain rendszeresek voltak a cukiskodó képek sütés, főzés, kirándulás, barátnőzés, fagyizás, bevásárlás vagy a NER Magyarországán egy bizonyos szint fölött szinte kötelező lelátói szurkolás közben. Jellemző volt a Mandínernek adott, igen hosszú karácsonyi interjújának erőltetett zárása:

„- Sok kérdésünk volna még. Miért kell máris abbahagynunk?

- Szülői értekezletre kell mennem.”

Novák a budapesti atlétikai vébén
photo_camera Novák a budapesti atlétikai vébén Fotó: MENG DINGBO/Xinhua via AFP

Árnyalatnyi különbségek

Orbán Viktor Nemzeti Együttműködési Rendszerében a köztársasági elnöknek nem sok lapot osztanak. Novák egy-két ügyben nyilvánult meg másképp, mint ami a hivatalos magyar álláspont. A svéd NATO-csatlakozásról például az említett Mandiner-interjúban azt mondta, hogy támogatnunk kell. „Majdnem azt mondtam, hogy nem kellene hátráltatnunk – pedig tudjuk, hogy nem is Magyarország hátráltatja” - mondta. Igaz, ez ügyben hivatalosan Orbán is a parlament fideszes többségére mutogat.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.