Kaltenbach Jenő, korábbi ombudsmant jelöli köztársasági elnöknek a Párbeszéd

POLITIKA
február 13., 19:35

Kaltenbach Jenő jogtudóst, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok korábbi országgyűlési biztosát jelöli köztársasági elnöknek a Párbeszéd - ZÖLDEK.

A párt szerint Magyarország következő köztársasági elnöke csakis egy arra méltó, autonóm, a teljes magyar társadalom érdekeit szem előtt tartó személy lehet. Egy köztársaságpárti, aki nem pártutasításokat teljesít, hanem valóban megjeleníti a nemzet egységét.

A 76 éves Kaltenbach több mint tíz évig volt a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, majd a Független Rendészeti Panasztestület elnöke. Miután Bayer Zsolt 2016-ban lovagkeresztet kapott, tiltakozásként visszaadta a 2005-ben kapott állami kitüntetését.

Kaltenbach Jenő 2016-ban
photo_camera Kaltenbach Jenő 2016-ban Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Kaltenbach legutóbb 2019-ben került be az országos sajtóba, miután alapító tagja lett Márki-Zay Péter egyesületének, a Mindenki Magyarországért Mozgalomnak. 2022 tavaszán azonban kilépett a szervezetből.

Novák Katalin lemondása után elsőként a Mi Hazánk jelentette be jelöltjét a köztársasági elnöki posztra. A szélsőjobboldali párt a Novák által 2023 márciusában kitüntetett Csath Magdolna professzort támogatja.

(via MTI)