Orbán és Rogán ellen tüntetett a Momentum a Karmelitánál

POLITIKA
február 14., 17:07

Szerda 18 órára tüntetést hirdetett a Momentum „Rogán, takarodj! Orbán, takarodj! - Válaszoljanak a valódi felelősök!” címmel. Az esemény leírásában azt írják:

„Novák Katalin és Varga Judit lemondása csak a kezdet. A pedofilsegítő kegyelmi ügye és az azóta kiszivárgó, vagy épp a Varga Judit exférjétől elhangzó információk a rendszer morális bukásának bizonyítékai”.Szerintük a végső felelős Orbán Viktor, aki a „rendszer teljhatalmú ura és Rogán Antal, a rendszer maffiamódszerekkel élő propagandaminisztere”. Az eseményen felszólal

  • Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője,
  • Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő,
  • Juhász Péter, Belváros-Lipótváros Momentum által támogatott polgármesterjelöltje
  • és Donáth Anna, a Momentum elnöke.

A tüntetés kezdete előtt pár százan mászkáltak a Karmelitánál, a gyülekező alatt Magyar Péter partizános interjújának fontosabb részeit játszották le, például ezt: “Rogán Antalnak mennie kell”.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor

Fekete-Győr arról beszélt, hogy Orbán Viktor rendszere erkölcsi, politikai, morális válságba zuhant. Azért vagyunk itt, mert féltjük a gyerekeinket. Hallgatás helyett azonnali válaszokat követelünk, mert cinkos aki néma, mondta.

Juhász Rogánhoz beszélt végig, azt mondta neki, hogy menjen oda Orbán nyomógombos telefonjához, és kérjen bocsánatot. “Ez az utolsó mozzanat, amit várunk tőled, mielőtt lemondasz. Mert megbuktál, húzz el a közéletből.”

photo_camera Fotó: Bankó Gábor

Hadházy azoknak üzent, akik benne vannak a rendszerben: Itt a lehetőség a kiugrásra. Paradox módon Novák és Varga bukását a kormánypropaganda félelmetes ereje okozta, visszanyalt a fagyi, folytatta. A rendszer nem roggyant meg, a Fideszben arra jutnak, hogy be kell keményíteni, Hadházy szerint készülni kell az ellenzék és a független sajtó elleni támadásokra.

Donáth is úgy látja, hogy a rendszer morálisan megbukott, hazudik, kimenti, aki fontos, út elé löki a koloncokat. Eggyel nem törődik, amiből politikai termeket csinált, a gyerekekkel - mondta, hozzátéve, hogy ami az elmúlt napokban történik az nem valódi felelősségvállalás. "Ha a rendszernek fontosak lennének a gyermekek, költenének rájuk. Kevés szakember, kevés pénz, ruha, törődés. És akkor meglepődünk, hogy a társadalom ennyire kiszolgáltatott?" - folytatta. Szerinte a rendszer azt mondja, csak az számít, aki erős, akinél erő, annál a hatalom.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor


A hivatalos program nem sokkal este hét előtt ért véget, ezután a tüntetők is hazaindultak.

A kegyelmi botrány kirobbanása után először, múlt pénteken a Momentum szervezett tüntetést a Sándor-palota elé, Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter lemondását követelték. Ez másnap meg is történt.

Civil tartalomgyártók pedig február 16-ára hirdettek meg demonstrációt a Hősök terére. Az eseményen felszólal többek között Nagy Ádám, Osváth Zsolt, Bányai Judit, valamint Azahriah is. A főszervező Pottyondy Edinát meg is szólaltattuk. Az ellenzéki pártok - a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd – ZÖLDEK - pedig szerdán bejelentették, hogy tüntetést szerveznek február 25-én a Kossuth térre.