Az orosz legfelsőbb bíróság elutasította Putyin ellenzéki kihívójának fellebbezéseit

külföld
február 15., 18:18

„Bambán bámul a Kreml, Putyint és csapatát megdöbbentette a háborúellenes ellenjelölt felemelkedése” - írtuk néhány hete, aztán persze – szabálytalanságokra hivatkozvakizárták az elnökválasztásról Borisz Nagyezsgyint.

Az orosz legfelsőbb bíróság elutasította Borisz Nagyezsgyin orosz ellenzéki elnökjelölt-aspiráns két fellebbezését, amiket azért nyújtott be, mert a központi választási bizottság érvénytelennek nyilvánított 9000 aláírást a támogatói listáján, és elutasította a felkerülését az elnökválasztás szavazólapjára.

Az orosz választási törvény értelmében az elnökjelölt neve nem kerülhet fel a szavazólapra, ha a leadott támogatói aláírások több mint 5 százaléka érvénytelen.

Az egyik, Moszkva közelében lévő város önkormányzati képviselőjeként dolgozó Nagyezsgyin 105 ezer választópolgár támogatói aláírását adta le, ezek 8,5 százalékát teszi ki a 9000 érvénytelennek minősített aláírás. A korábbi elutasító határozatot azzal indokolta a bizottság munkacsoportja, hogy szabálytalanságokat talált az aláírásokban, és köztük elhunyt választópolgárok nevei is szerepeltek.

Borisz Nagyezsgyin leadja az aláírásait Moszkvában 2024. január 31-én.
photo_camera Borisz Nagyezsgyin leadja az aláírásait Moszkvában 2024. január 31-én. Fotó: Vera Savina/AFP

A legfelsőbb bíróság azt a fellebbezést is elutasította, amiben Nagyezsgyin a választási bizottságnak azt a döntését vitatta, amivel elutasították a felkerülését az oroszországi elnökválasztás szavazólapjára.

Az elutasító határozatokat Borisz Nagyezsgyin úgy kommentálta, hogy „nem adja fel, és mindkét döntés ellen fellebbezni fog, a választási bizottság ellen pedig panaszt fog benyújtani”.

Az orosz elnökválasztást március 15-17-én tartják, és ha Nagyezsgyin neve továbbra sem kerülhet fel a szavazólapra, akkor Vlagyimir Putyin hivatalban lévő orosz elnöknek három kihívója lesz a voksoláson. (MTI)