„Csak nehogy a Hősök tere legyen a magyar Majdan”

belföld
február 16., 07:33

Török Gábor politológus 24.hu-nak adott interjújának legérdekesebb részeiből válogattunk.

A lemondásról. Novák Katalin kezelhette volna másképp, kevésbé arrogáns, bicskanyitogató stílusban azt, hogy kitudódott a kegyelmi kérvény aláírása, ezzel együtt a végeredmény ugyanaz lett volna, vagyis lemondás. A döntést maga a miniszterelnök hozta meg. Törököt meglepte, hogy Orbán az alkotmánymódosítást bejelentő Facebook-posztjában még a nevét se mondta ki Nováknak.

Az ügy súlyáról. A Fidesz kormányzása alatti botrányok közül a Szájer-üggyel együtt ez a legsúlyosabb, mert a Fidesz politikájának magját érinti. 2010 előtt lett volna jelentősége, hogy egy ilyen helyzetben mit csinál az ellenzék, a mostani azonban aszimmetrikus rendszer, így ennek valós relevanciája nincs. Az ügy egyik legkártékonyabb következménye az lehet, ha Orbán Viktor arra jut: a nők nem valók a politikába.

A NER-es következményekről. A kegyelmi ügynek lényegében vége van, a Novák Katalin lemondásáig eltelt egy hét volt rendkívüli, akkor „megvolt a veszélye annak, hogy a rendszer jelentős károkat szenved el”. Magyar Péter Partizánnak adott interjúja és a posztjai legfeljebb az ellenzéket tüzelik fel, a kormánypárti szavazótábort nem tudja megbontani. A NER-en belül ugyanakkor rengeteg a bizalmatlan, sértett ember, vannak egymásra féltékeny érdekcsoportok, Magyar mondataival ezek a belső ellentétek lehetnek még mélyebbek. A rendszer maga egy időzített bomba 14 évnyi kormányzás után. A Fidesznek jobb lett volna, ha Balog Zoltán is lemond, de a nagy képen már nem változtat.

Az influenszerek tüntetéséről. A péntek esti tüntetés új frontot nyithat, például a Fidesz által eddig nem piszkált, rendkívül népszerű Azahriah is a nevét adta hozzá. „Ha nem a korábbi ellenzéki tüntetések létszámát látjuk a Hősök terén, ha a hangulat más lesz, ha nem Gyurcsány Ferenc dominálja az eseményt, és egyes influenszerek készek akár csak időlegesen is politikai szereplővé válni, abból bármi kijöhet – mondta Török. – Mondtak már olyat nekem fideszesek: csak nehogy a Hősök tere legyen a magyar Majdan.”

Novák utódjáról. Orbán a kegyelmi ügy előtt se volt meggyőződve arról, hogy Novák személyében alkalmas köztársasági elnököt talált. A svéd NATO-csatlakozás ügyében például a miniszterelnök nem osztott neki lapot, mégis megnyilvánult. Orbán tévedhetetlenségét kezdte ki, hogy háromból kétszer megbukott a jelöltje. Novák utódja valószínűleg olyan politikus lesz, aki régóta a fideszes belső körhöz tartozik, vagyis az elnökségét hiba nélkül lehozó Áder Jánoshoz hasonló beágyazottságú. Ilyen jelölt lehet Varga Mihály pénzügyminiszter, feltéve, ha Kövér László házelnök ismét visszautasítja Orbán felkérését.

Kiemelt videóink