„Csak nehogy a Hősök tere legyen a magyar Majdan”

belföld
február 16., 06:33

Török Gábor politológus 24.hu-nak adott interjújának legérdekesebb részeiből válogattunk.

A lemondásról. Novák Katalin kezelhette volna másképp, kevésbé arrogáns, bicskanyitogató stílusban azt, hogy kitudódott a kegyelmi kérvény aláírása, ezzel együtt a végeredmény ugyanaz lett volna, vagyis lemondás. A döntést maga a miniszterelnök hozta meg. Törököt meglepte, hogy Orbán az alkotmánymódosítást bejelentő Facebook-posztjában még a nevét se mondta ki Nováknak.

Az ügy súlyáról. A Fidesz kormányzása alatti botrányok közül a Szájer-üggyel együtt ez a legsúlyosabb, mert a Fidesz politikájának magját érinti. 2010 előtt lett volna jelentősége, hogy egy ilyen helyzetben mit csinál az ellenzék, a mostani azonban aszimmetrikus rendszer, így ennek valós relevanciája nincs. Az ügy egyik legkártékonyabb következménye az lehet, ha Orbán Viktor arra jut: a nők nem valók a politikába.

A NER-es következményekről. A kegyelmi ügynek lényegében vége van, a Novák Katalin lemondásáig eltelt egy hét volt rendkívüli, akkor „megvolt a veszélye annak, hogy a rendszer jelentős károkat szenved el”. Magyar Péter Partizánnak adott interjúja és a posztjai legfeljebb az ellenzéket tüzelik fel, a kormánypárti szavazótábort nem tudja megbontani. A NER-en belül ugyanakkor rengeteg a bizalmatlan, sértett ember, vannak egymásra féltékeny érdekcsoportok, Magyar mondataival ezek a belső ellentétek lehetnek még mélyebbek. A rendszer maga egy időzített bomba 14 évnyi kormányzás után. A Fidesznek jobb lett volna, ha Balog Zoltán is lemond, de a nagy képen már nem változtat.

Az influenszerek tüntetéséről. A péntek esti tüntetés új frontot nyithat, például a Fidesz által eddig nem piszkált, rendkívül népszerű Azahriah is a nevét adta hozzá. „Ha nem a korábbi ellenzéki tüntetések létszámát látjuk a Hősök terén, ha a hangulat más lesz, ha nem Gyurcsány Ferenc dominálja az eseményt, és egyes influenszerek készek akár csak időlegesen is politikai szereplővé válni, abból bármi kijöhet – mondta Török. – Mondtak már olyat nekem fideszesek: csak nehogy a Hősök tere legyen a magyar Majdan.”

Novák utódjáról. Orbán a kegyelmi ügy előtt se volt meggyőződve arról, hogy Novák személyében alkalmas köztársasági elnököt talált. A svéd NATO-csatlakozás ügyében például a miniszterelnök nem osztott neki lapot, mégis megnyilvánult. Orbán tévedhetetlenségét kezdte ki, hogy háromból kétszer megbukott a jelöltje. Novák utódja valószínűleg olyan politikus lesz, aki régóta a fideszes belső körhöz tartozik, vagyis az elnökségét hiba nélkül lehozó Áder Jánoshoz hasonló beágyazottságú. Ilyen jelölt lehet Varga Mihály pénzügyminiszter, feltéve, ha Kövér László házelnök ismét visszautasítja Orbán felkérését.