Rácz András: „Alekszej Navalnij pontosan tudta, hogy mi fog történni vele”

külföld
február 16., 18:33

Tüdőembólia végzett Alekszej Navalnijjal a Kremlhez közeli források szerint, a Gulag egyik legszigorúbb büntetőtáborában fogva tartott orosz ellenzéki politikus a reggeli sétája közben lett rosszul. Navalnij hétfőn még egy online bírósági meghallgatáson vett részt, a videón úgy tűnt, jól van, azon viccelődött, hogy megadja a számlaszámát a bírónak, küldhetne neki egy kis pénzt, mert neki már nincs semmije a bírósági döntések miatt.

Utolsó posztja a Twitteren két nappal a halála előtt ment ki, ebben Navalnij (illetve technikailag az üzeneteit közvetítő csapata) arról számolt be, hogy ismét kapott 15 nap büntetőzárkát. Ez volt a negyedik azóta, hogy két hónapja elvitték északra.

A ma már csak romokban létező orosz ellenzék utolsó igazán nagy hatású alakját egyik korrupciós leleplező anyagának készítése közben, 2020 augusztusában mérgezték meg novicsokkal. Miután a repülőgépen elvesztette az eszméletét, egy omszki kórházba került. A felesége, ügyvédei és a közvélemény nyomásának engedve két nap után hozzájárultak, hogy Berlinben folytassák a kezelését. Bár a nyugati döntéshozók, így a német szövetségi kormány is megpróbálta lebeszélni a hazatérésről, hajthatatlan volt. Visszatérésekor már a Seremetyevo repülőtéren letartóztatták.

„Alekszej Navalnij visszatérése Oroszországba az egyik legbátrabb és legtragikusabb döntés volt, amit a modern Oroszország történetében ellenzéki politikustól láttunk. Pontosan tudta, hogy mi fog történni vele”

– mondta a 444-nek Rácz András néhány órával Navalnij halála után.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.