Navalnij videóban üzent az oroszoknak arra az esetre, ha megölnék

külföld
február 17., 12:38

Felkerült az internetre egy eddig nem látott részlet az Alekszej Navalnijról szóló dokumentumfilmből. A politikus arról beszélt, mit üzenne az oroszoknak halála esetén - írta meg a hvg.hu.

Daniel Roher Navalnijról készített dokumentumfilmje 2022-ben jelent meg. A rendező a forgatás egy pontján megkérdezte a novocsikmérgezés után lábadozó politikustól, hogy milyen üzenetet hagyna az oroszoknak arra az esetre, ha meggyilkolják.

Alekszej Navalnij beszél a dokumentumfilmben
photo_camera Alekszej Navalnij beszél a dokumentumfilmben Forrás: The National Desk/Youtube

Navalnij először angolul azt mondta, hogy üzenete egyszerű, csupán annyi, hogy ne adjátok fel. Később azonban oroszul is megszólalt.

„Valami nagyon nyilvánvaló dolgot kell mondanom nektek. Nem szabad feladnotok. Ha úgy döntöttek, hogy engem megölnek, az azt jelenti, hogy hihetetlenül erősek vagyunk. Ki kell használnunk ezt az erőt, hogy ne adjuk fel, hogy ne feledjük, hogy hatalmas erő vagyunk, amelyet ezek a rosszfiúk elnyomnak. Nem vesszük észre, hogy valójában milyen erősek vagyunk. A gonosz diadalához csak az szükséges, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit. Szóval ne legyetek tétlenek” - mondta Navalnij.

link Forrás

A legismertebb orosz ellenzéki február 16-án, 47 éves korában, a börtönben vesztette életét. A reggeli séta után lett rosszul, majd elvesztette az eszméletét, és meghalt. Halálának pontos okát még nem hozták nyilvánosságra.

Navalnijt 2020-ban novicsok idegméreggel mérgezték meg. A Kreml gyilkossági kísérletét túlélte, 2021 januárjában azonban a figyelmeztetések ellenére visszatért Oroszországba, ahol börtönbe zárták.