Kohán Mátyás: Magyar Péter állításával szemben nem a fél ország van Mészárosnál és Tiborcznál, csak a GDP 1 százaléka

POLITIKA
február 19., 13:23

Kohán Mátyás – aki januárban arról írt, hogy a Türk Tanácsra gondolva reméli, hogy lassan újra kaphat levegőt – a Mandineren reagált Magyar Péter állításaira, amiket Varga Judit volt férje a Partizán-interjúban tett, különös tekintettel arra, hogy „a fél ország pár család kezében van”.

Kohán védelmébe véve a pár családot azt írta:

„Mészáros Lőrinc vagyona a Forbes 2023-as adatai szerint 591,3 milliárd forintra rúg, a miniszterelnök vejéé, Tiborcz Istváné 75,3 milliárdra. Abba a kérdésbe bele se menjünk, hogy mégis mi a gond a jogszerűen szerzett vagyonnal, és hogy ez a tőke dolgozik, termel, munkát ad, integráns része a magyar gazdaságnak. A »családi részvénytársaságra« koncentráljunk, meg a »fél országra«, ami »pár családnak a kezében van«. Ez az ország 2022-ben 66 ezer milliárd forint jövedelmet termelt; a háztartások pénzügyi megtakarításai 2023 második negyedévében 54 ezer milliárd forintra rúgtak, s az ország összvagyona még ezeknél is messze több pénz. Adjuk össze Tiborcz István és Mészáros Lőrinc vagyonát szépen: 666,6 milliárd forint. Ez az éves magyar nemzeti össztermék 1,01, a magyar háztartások vagyonának 1,23 százaléka.”

Tehát a védekezés lényege az, hogy Magyar Péter állításával szemben nem a fél ország, csak 666 milliárd forint, a GDP kb. 1 százaléka van az Orbán pár családnál.

Kohán Mátyás a Sztárboxot értékeli az ATV Csatt.2 című műsorában.
photo_camera Kohán Mátyás a Sztárboxot értékeli az ATV Csatt.2 című műsorában. Fotó: ATV Magyarország/Youtube

A fideszes média sztárja azt is elmagyarázta, miért sültek fel a kormánypárti lapok a kegyelmi ügyben:

„A jobboldali sajtó azon dolgozott február 2-a után, hogy akárhogyan is, de kerüljön ki a Sándor-palotából olyan információ, ami a jogos felháborodást kiváltó elnöki kegyelmet érthetőbbé, netalán méltányolhatóvá teheti.

Mert mi hittük, tudtuk: az nem lehet, hogy a magyar családpolitika nagyasszonya, Novák Katalin, akit ismerünk és tisztelünk, bárki tanácsára is kegyelmet adjon olyasvalakinek, akit pedofília eltussolásában bűnösnek tart. Ennyire a dolog nem lehet egyszerű, gondoltuk akkor; pletykákon alapuló, következetlen narratívák helyett az igazságot akartuk megírni. Valamicske információ csorgott is – de semmi releváns. És itt elértünk a határainkhoz. Akartunk, de nem tudtunk a magyar információs térben tiszta helyzetet teremteni.”