„Mi nem foglalkozunk ezzel az üggyel” – mondta Putyin szóvivője Navalnij haláláról

külföld
február 19., 19:22

„Ezt a kérdést nem nekünk kell feltenni. Mi nem foglalkozunk ezzel az üggyel. Ez nem az elnöki adminisztráció feladata” - válaszolta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak arra a kérdésre, hogy mikor adják ki Navalnij holttestét a hozzátartozóknak.

Peszkov azt mondta, még vizsgálják Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista halálának körülményeit, de hogy az eljárás mikor zárul le, és mikor adják át a holttestet a hozzátartozóknak, nem tartozik a Kreml hatáskörébe.

Kira Jarmis, a börtönében pénteken elhunyt ellenzéki politikus szóvivője hétfőn közölte, hogy a Nyomozó Bizottság (SZK) arról értesítette Navalnij anyját és ügyvédjeit, hogy a halálozással kapcsolatos nyomozást határozatlan időre meghosszabbították. A hatóság közölte, hogy a halál okát még nem állapították meg. Korábban írtuk, hogy Navalnij anyját nem engedték be a halottasházba hétfőn hajnalban.

Alekszej Navalnij a börtönben.
photo_camera Alekszej Navalnij a börtönben. Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Jarmis este arról számolt be, hogy az SZK-nak az anyához és a jogi képviselőkhöz eljuttatott tájékoztatása szerint még legalább 14 napig nem adják ki a holttestet, mert legkevesebb ennyi ideig tart a vegyi vizsgálat, amelyet elvégeznek rajta. A Rigában szerkesztett Novaja Gazeta Jevropa úgy értesült, hogy Alekszej Navalnij földi maradványait a szalehardi körzeti klinikai kórház halottasházában tartják.

„Olyan körülmények között, amikor nincsen semmilyen információ, úgy gondoljuk, hogy teljesen megengedhetetlen ilyen, mondhatni, őszintén szólva arcátlan kijelentéseket tenni” - kommentálta a Peszkov azokat a nyugati politikusi nyilatkozatokat, amelyek a Kremlt tették felelőssé Navalnij haláláért.

Julija Navalnaja, a politikus özvegye hétfőn bejelentette, hogy folytatni fogja férje ügyét, és felkérte Navanij támogatóit, álljanak mellé. Navalnaja azzal vádolta meg Vlagyimir Putyin elnököt, hogy ő ölte meg a férjét, és kilátásba helyezte, hogy a harcostársai hamarosan közölni fogják, hogy ezt miért tette.