Izraelben megköszönték Fónagy Jánosnak és Hiller Istvánnak a magyar kormány kiállását

POLITIKA
február 20., 16:49

Kétnapos szolidaritási látogatást tett Izraelben a fideszes Fónagy János, az Országgyűlés Magyar-Izraeli Baráti Csoportjának elnöke és az alelnök, az MSZP-s Hiller István – közölte a delegáció két tagja a program után telefonon az MTI-vel.

A magyar delegációt barátsággal fogadták, minden tárgyalópartner megköszönte, hogy Magyarország, a magyar kormány és Szijjártó Péter külügyminiszter kiáll Izrael érdekében – mondta el a látogatásról Fónagy János, aki szerint a látogatás célja a meglévő kapcsolatok erősítése mellett a szolidaritás és az együttérzés kifejezése volt.

Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra reagál az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 8-án.
photo_camera Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra reagál az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 8-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Fónagy elmondta, hogy a magyar delegációt fogadta többek között Amir Ohana, a kneszet elnöke, Amichai Chikli, a diaszpóraügyek és az antiszemitizmus elleni küzdelem minisztere, Aliza Bin-Noun nagykövet, az izraeli külügyminisztérium politikai igazgatója és Israel Eichler, az Izrael–Magyarország Parlamenti Baráti Csoport elnöke és tagjai.

A látogatáson felkeresték a Gázai övezet határát és azt a kibucot, amit a terrortámadás során elpusztítottak – mondta Fónagy János.

Hiller István elmondta, hogy a magyar nagykövetségen részletes tájékoztatást kaptak arról a „valóban erő feletti munkáról”, amivel a nagykövet és a nagykövetség munkatársai küzdöttek és küzdenek a magyar állampolgárokért. Most is mindent megtesznek egy magyar állampolgár kimenekítéséért a Gázai övezetből – mondta Hiller.

Szerinte a nagykövetség eddigi tevékenysége példás, mindent, amit a jelenlegi körülmények között meg lehet tenni, azt megtették és megteszik, „ezzel egy korábbi, nem túl szerencsés vita” végére is pont kerül.

Hiller István érkezik az MSZP Rendkívüli tisztújító kongresszusára, a budapesti Syma Rendezvénycsarnokba 2014. július 19-én.
photo_camera Hiller István érkezik az MSZP Rendkívüli tisztújító kongresszusára, a budapesti Syma Rendezvénycsarnokba 2014. július 19-én. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Hétfőn Magyarország kivételével az EU minden tagországa együtt szólította fel Izraelt arra, hogy ne indítsa el a tervezett támadását Rafah ellen.