Putyin tagadja, hogy űrbe telepített nukleáris fegyvereket fejlesztenének

külföld
február 20., 17:02

Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenzi a nukleáris fegyverek űrbe történő telepítését, védelmi minisztere pedig határozottan tagadta, hogy terveznének hasonlót, írja a Guardian. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint az orosz tervekről szóló amerikai állítások célja az amerikai törvényhozók megijesztése és befolyásolása, hogy még több pénzt különítsenek el Oroszország elleni küzdelemre.

A Lane hurrikán a világűrből. Szép nagy vihar.
photo_camera
Fotó: AP

Múlt csütörtökön új, űrbe telepített nukleáris fegyverrel kapcsolatos orosz fejlesztésekről tájékoztatta az Egyesült Államok kormánya a kongresszust és európai szövetségeseit. A dolog komolyságát jelzi, hogy azóta már Joe Biden amerikai elnök elrendelte a közvetlen diplomáciai kapcsolatfelvételt Moszkvával.

Az aggodalom nem véletlen, az új eszköz (egyszer majd nagyon sokára) képes lehet megsemmisíteni az USA műholdjait, ami akadályozhatja a polgári kommunikációt, az űrből történő megfigyelést, valamint a katonai műveleteket is. Jelenleg az USA nem tudna védekezni ilyen típusú fegyverrel szemben, de Oroszország egyelőre messze van a technológia használatától.