Egy EU-s felmérés szerint a magyarok támogatják legkevésbé Ukrajnát

háború
február 21., 05:33

Az Európai Külpolitikai Tanács (ECFR) megkérdezte 12 európai ország lakosait, hogy mit gondolnak az orosz-ukrán háború lehetséges kimeneteléről. Habár a felmérést még az ukrán hadsereg avgyijivkai visszavonulása előtt készítették, a megkérdezettek többsége pesszimista volt az ukránok esélyeivel kapcsolatban.

A válaszadóknak csak a 10 százaléka gondolta úgy, hogy Ukrajna nyeri a háborút. Szemben azzal a 20 százalékkal, aki szerint Oroszország. A legoptimistábbak a lengyelek, svédek és portugálok voltak, de közülük is csak 17 százalék számít ukrán győzelemre. A legkevésbé a görögök (2 százalék) és a magyarok (4 százalék) várnak ukrán győzelmet.

A legtöbben (37 százalék) a háború kompromisszummal történő befejezésére számítanak.

Olekszandr Szirszkij és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kupjanszknál 2023. november 30-án.
photo_camera Olekszandr Szirszkij és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kupjanszknál 2023. november 30-án. Fotó: Ukrajna Elnöki Hivatala/AFP

Megkérdezték az embereket arról is, hogy szerintük mit kellene csinálnia Európának a háborúval kapcsolatban. A válaszadók 31 százaléka mondta azt, hogy támogatnia kellene Ukrajnát megszállt területeinek visszaszerzésében. A megkérdezettek 41 százaléka viszont tárgyalóasztalhoz ültetné Ukrajnát.

Az ukrán területek visszaszerzését a svédek (50 százalék), portugálok (48 százalék) és lengyelek (47 százalék) támogatják a leginkább, a magyarok (16 százalék) és görögök (16 százalék) pedig a legkevésbé.