Nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítenék a tervezett sóskúti akkubontó üzemet

belföld
február 21., 09:56

A cikk korábbi verziójában helytelenül állítottuk, hogy az átminősítés már megtörtént, egyelőre egy tervezetet tett közzé a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Az erre vonatkozó részeket javítottuk a cikkben, a hibáért elnézést kérünk!

Kedden jelent meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium jogszabálytervezetei között az a kormányrendelet, amely a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított beruházások közé sorolja Sóskút négy helyrajzi számon fekvő területét, azt a helyet, ahova akkumulátorbontó-üzemet készülnek építeni. A tervezetre vonatkozó véleményeket a tarsegyeztetes@mfa.gov.hu címen lehet leadni még nyolc napig, utána minden bizonnyal kihirdetik.

Januárban derült ki, hogy mégsem Alsózsolcán, hanem a Pest megyei településen épülhet meg a szlovén tulajdonú Andrada-csoport beruházása. Azóta heves tiltakozások zajlanak a településen az üzem ellen. Volt olyan eset, amikor akkora felháborodás fogadta a polgármestert egy fórumon, hogy rendőrautóval kellett kimenekíteni.

Tárnoki tiltakozás egy tervezett akkumulátorüzem ellen.
photo_camera A szomszédos Tárnokon is tartottak fórumot és tiltakozást a lakosok a sóskúti beruházás miatt. Fotó: Kristóf Balázs/444

Arra, hogy az ügy vége az lesz, kiemelt beruházásnak minősítik a sóskútit, maga König Ferenc, a polgármester is utalt már az RTL-nek adott interjújában. Elmondta, hogy az önkormányzatnak semmi beleszólása abba, hogy akkumulátorbontó jön a faluba, mindenről fent döntenek, „a jóisten alatt közvetlenül”. Akkor azt is elmondta, szerinte a helyi népszavazásnak sincs semmi értelme, mert a kormány bármit kiemelt beruházási területté nyilváníthat, és „ettől a pillanattól kezdve senkinek semmi köze hozzá, és népszavazást sem lehet kezdeményezni a kormánydöntés ellen”.