Az ukrajnai háború évfordulója alkalmából érkezik a Kilenc hónap háború a Jeti Moziba

FILM
február 22., 17:49

Az ukrajnai totális háború kitörésének évfordulója alkalmából a Jeti Mozi vasárnap este bemutatja Csuja László Kilenc hónap háború című dokumentumfilmjét, melyet a 2014-es Kelet-ukrajnai háború idején forgatott.

A 24 éves Jani nem találja a helyét otthon, a kisvárosi unalmas élet helyett kalandokra vágyik, ráadásul úgy érzi, édesanyja gyerekként kezeli, ezért úgy dönt, hogy nem menekül a katonai behívó elől, hanem az életét is kockára teszi, csak bizonyítsa férfierejét. Hamarosan a háború első vonalában találja magát, ahol olyan élmények érik, amelyek egy életre megváltoztatják. A film arra keresi a választ, hogy a háború és a katonaság alkalmas-e arra, hogy egy fiú férfivá váljon.

A Kilenc hónap háború világpremierjét a Szarajevó Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

link Forrás

Csuja László rendező a filmről úgy nyilatkozott:

„Köszönettel tartozom a film szereplőinek, amiért beengedtek a házukba és az életükbe. Eredetileg azért mentem Ukrajnába, hogy szellemekről készítsek dokumentumfilmet. Éppen ott voltam, amikor kitört a háború Oroszországgal. A háború azonnali és erőteljes hatást gyakorolt az emberek életére, és egyértelművé tette számomra, hogy a szellemek várhatnak, de a háború nem.”

Csuja László a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett. Első nagyjátékfilmje, a Virágvölgy a Karlovy Vary filmfesztiválon debütált, ahol az East of the West szekcióban elnyerte a Zsűri Díját. Első egészestés dokumentumfilmje, a Kilenc hónap háború Sarajevóban debütált, ahol a filmet a zsűri különdíjában részesítették. Szelíd című filmje (Nemes Annával közösen rendezte és írta) első magyar játékfilm volt, amelynek a Sundance Filmfesztiválon tartották a premierjét.

Azzal a céllal indítottuk el a 444 aloldalát, a Jeti Mozit a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületével (MADOKE) karöltve, hogy megjelenési felületet biztosítsunk olyan magyar dokumentumfilmeknek, amelyek néhány évvel a megjelenés után általában a fiókban végzik. Ezek legtöbbször díjnyertes, nagy sikerű dokumentumfilmek, azonban nehezen fellelhetők, miután lekerültek a mozivásznakról. A filmek nemcsak a Jeti Moziba, de a 444 Youtube csatornájára is felkerülnek, és ott elérhetők is maradnak.