Négy és fél év börtönre ítélték Dani Alvest szexuális erőszak miatt

külföld
február 22., 11:23

Első fokon négy és fél év börtönre és pénzbüntetésre ítélték Dani Alves egykori brazil válogatott labdarúgót, miután 2022 szilveszterén magát környékbeli pétanque-játékosnak kiadva leitatott, bántalmazott és megerőszakolt egy nőt egy barcelonai klubban.

Az akkor huszonhárom éves nő vallomása szerint Alves egy másik férfi társaságában pezsgőt vitt neki és a barátnőinek, majd táncolni kezdtek, amikor a focista többször a péniszére próbálta irányítani a kezét, és a beleegyezése nélkül benyúlt a fehérneműjébe. Ezután arra kérte, hogy kövesse őt egy ajtón keresztül - mint később kiderült, a mellékhelyiségbe -, ahol erőszakossá vált, megütötte és szexre kényszerítette.

Alves tavaly január óta van őrizetben, azóta többször megváltoztatta a vallomását. Eleinte szóvivője és maga a focista is tagadta a vádakat, sőt, egyenesen azt állította, hogy

sosem találkozott a nővel, akit a szórakozóhely VIP részlegének vécéjére csalva megütött és megerőszakolt.Később már beismerte, hogy valóban találkoztak a klub vécéjében, de azt állította, semmi sem történt köztük. A focista legutolsó verziója szerint közös megegyezéssel szexeltek, mindketten jól érzeték magukat, és az áldozat „nyugodtan el is mehetett volna”.

Dani Alves a barcelonai Legfelsőbb Bíróságon, 2024. február 22-én.
photo_camera Dani Alves a barcelonai Legfelsőbb Bíróságon, 2024. február 22-én. Fotó: ALBERTO ESTEVEZ/AFP

A bíróság az áldozat vallomásán kívül más, fizikai bizonyítékokat is talált az erőszakra. Spanyolországban négytől akár tizenöt évig terjedő börtönnel büntetik a szexuális erőszakot elkövetőket, a másfél éve elfogadott „csak az igen az igen” jogszabály értelmében minden egyértelmű beleegyezés nélküli szex minősülhet nemi erőszaknak. A szórakozóhelyeken egységes, kifinomult jelzőrendszer működik. A hazai intézményes megoldásokat ebben a cikkben és A zaklatás nem tánc cikksorozatunkban jártuk körül.

A negyvenéves Alves összesen negyvenhárom bajnokságon szerzett kupát, háromszoros Bajnokok Ligája-győztes, hatszoros spanyol-, kétszeres francia és egyszeres olasz bajnok, a brazil válogatottal két Konföderációs Kupát és két Copa Americát, illetve olimpiát is nyert. Tavalyig a mexikói UNAM, korábban a Sevilla, a Barcelona, a Juventus és a Paris Saint-Germain játékosa volt.

Az ítélet még nem jogerős, Alves fellebbezhet, ügyvéde a felmentését kéri. Az ügyészség kilenc év börtönbüntetést kér rá. (BBC)

Ha bántalmazás; szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak áldozata vagy, jogod van a segítségre. Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a nap 24 órájában, Magyarországról ingyenesen elérhető a 06 80 205 520-as telefonszámon. A NANE segélyvonala bántalmazott nőknek: 06 80 505 101; a PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 808 081.