Németország továbbra sem küld Taurus cirkálórakétákat Ukrajnának

külföld
február 22., 16:00

Németország újabb, lőszereket és nagy hatótávolságú fegyvereket tartalmazó fegyverszállítmánnyal támogatja Ukrajnát. A csomagban azonban valószínűleg nem szerepelnek majd Taurus cirkálórakéták.

A német parlament alsóháza, a Bundestag csütörtökön tárgyalta az ukrajnai fegyverszállítmányok kérdését. A képviselők először az ellenzéki CDU javaslatáról szavaztak. A kereszténydemokrata párt kimondottan Taurus cirkálórakétákat küldött volna Ukrajnának, indítványát azonban leszavazta a kormánytöbbség.

A hárompárti kormánykoalíció javaslatát viszont nem sokkal később megszavazta a Bundestag. Eszerint Németország „további, szükséges nagy hatótávolságú fegyvereket és lőszereket" küld Ukrajnának.

Boris Pistorius német védelmi miniszter a Bundestagban
photo_camera Boris Pistorius német védelmi miniszter a Bundestagban Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

A megfogalmazás alapján nem egyértelmű, hogy szerepelnek-e Taurusok a csomagban. Az indítvány szövegét a kormánypártok is máshogyan értelmezik. A Zöldek és a liberálisok (FDP) szerint a cirkálórakétákat is bele kell érteni a megfogalmazásba, a szociáldemokraták (SPD) azonban elutasítják ezt az értelmezést.

Olaf Scholz kancellár korábban többször is elutasította a Taurusok küldését. Mivel párttársa, egyben védelmi minisztere, Oscar Pistorius a csütörtöki parlamenti vitában megkerülte a Taurusokra vonatkozó válaszadást, valószínűleg ezt az álláspontját továbbra is fenntartja a kancellár.

Úgy néz ki, Ukrajna nem kap Taurusokat a német kormánytól.

(via Spiegel)