A függetlenségük elleni támadásnak tartják a bírák, hogy a Kúria elnöke felfüggesztette a K. Endre kegyelmét publikáló folyóiratot

POLITIKA
február 23., 20:37

Aggodalmát fejezte ki a Magyar Bírói Egyesület amiatt, hogy Varga Zs. András, a Kúria elnöke felfüggesztette annak a folyóiratnak a kiadását, aminek a januári számából kiderülhetett, hogy Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyerekeket hamis vallomásra kényszerítő K. Endrének. A Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóiratot kúriai bírók szerkesztik.

A kegyelmi ügy kirobbanása után azonban Varga Zs. András, aki egy időben Polt Péter helyettese volt, az Európai Bizottság által kért igazságügyi reformban pedig a nemzeti szuverenitás megsértését látta,

soron kívüli vizsgálatot rendelt el.

Varga Judit  és Varga Zs. András (2023)
photo_camera Varga Judit és Varga Zs. András (2023) Fotó: Hegedüs Róbert/MTI/MTVA

A Magyar Bírói Egyesület pénteki közleménye szerint

„a folyóirat megjelenésének felfüggesztése és a vizsgálat elrendelése a bírák számára a bírói függetlenséget érintő támadásnak tűnik, amely minden bíró számára a jövőbeni döntések tekintetében dermesztő hatással bírhat”.

Emiatt az egyesület kéri a Kúria elnökét, hogy a vizsgálat elrendelésének, a folyóirat szerkesztésének és kiadásának felfüggesztése okáról és céljáról minél előbb tájékoztassa a bírákat és a közvéleményt.